Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Stariji i mladi - zajedno za promenu; Dostojanstvo i prava u doba Covida – 19 i dalje


29.09.2021

Na poziv organizacije Sivi panteri 22. septembra 2021. godine stručni saradnici Crvenog krsta Srbije Nataša Todorović I dr Milutin Vračević učestvovali su na sastanku pod nazivom Stariji i mladi - zajedno za promenu; Dostojanstvo i prava u doba Covida–19. Događaj je bio deo Skupštine koja je organizovana 21. i 23. septembra 2021. godine, kao deo Globalnog poziva na akciju protiv siromaštva (GCAP). Sivi panteri organizovali su ovaj sastanak, i on je bio usredsređen na starije osobe.

Pandemija COVID-19 nam je pokazala mnoge slabosti društveno-ekonomskih sistema i javnih politika. Imala je ozbiljan uticaj na napredak koji je bio postignut u iskorenjivanju ekstremnog siromaštva i gladi za sve starosne grupe, podvukao je nedostatak adekvatne zdravstvene zaštite za sve i samo još više istakao probleme sa kojima se stariji suočavaju.

Zaključak predstavnika Crvenog krsta Srbije bio je da moramo uvek da obezbedimo da starije osobe govore u ime svoje generacije, delujući kao glas starije populacije, i da obezbedimo da uvek budu prisutne mlađe osobe i da razumeju da su ljudska prava starijih ljudi njihova ljudska prava sutra.

Moderator događaja: Jack Kuperfman, Sivi panteri

Govornici:

  • Craig Mokhiber: director Njujorške kancelarije OHCHR;
  • Nataša Todorović: Crveni krst Srbije,
  • Milutin Vračević: Crveni krst Srbije,
  • Krishna Gautam, Ageing Nepal,
  • Vijay Naraidoo, Droits Humains Ocean Indien, Mauricijus,
  • Chloe Sisselman, predstavnik mladih.