Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Studijska poseta Austriji


08.10.2021

U okviru projekta „Osnaživanje starijih žena: sprečavanje nasilja kroz promenu socijalnih normi u Srbiji i Austriji (EmPreV)“, koji se sprovodi uz podršku Evropske unije, Austrijske razvojne agencije i Austrijskog Crvenog krsta, predstavnici civilnog sektora i institucija iz Srbije bili su u studijskoj poseti Austriji u periodu između 4. i 6. oktobra 2021. godine. Ova poseta imala je za cilj međusobno učenje, razmenu mišljenja i upoznavanje kao i istraživanje mogućnosti za primenu dobrih praksi isprobanih u Austriji u okviru prakse u Srbiji. Članovi srpske delegacije su pored Nataše Todorović i Miloša Todorovića iz Crvenog krsta Srbije bili Brankica Janković, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Suzana Mišić, savetnica u Gerontološkom centru Beograd kao i Gordana Milovanović, izvršna direktorka organizacije Help Net.

Predstavnike iz Srbije je dočekao generalni sekretar Crvenog krsta Austrije a prilikom studijske posete delegacija iz Srbije je imala prilike da se upozna sa načinom rada i organizacijom unutar Crvenog krsta Austrije, ali i da se upozna sa radom lokalnih organizacija kao što su Crveni krst Beča i Crveni krst Badena. Takođe, ovom prilikom su organizovani i sastanci sa stručnim saradnicima i koordinatorima nacionalnog društva čije delatnosti su direktno uključene u realizaciju EmPreV projekta, ali i sastanci sa predstavnicima trening centara u okviru Crvenog krsta Beča i lokalne NVO. Tokom celokupne studijske posete obe strane su aktivno razmenjivale iskustva i razvijale ideje za buduću saradnju.

Prvi dan posete obuhvatio je upoznavanje sa aktivnostima Austrijskog Crvenog krsta, partnera u projektu, a koje se odnose na prevenciju nasilja nad starijim ženama, uključujući posetu lokalnoj organizaciji Austrijskog crvenog krsta u Badenu a koja ima dnevni centar za starije i stalni program pružanja usluga i organizovanja aktivnosti u zajednici za starije osobe. Osoblje centra je predstavilo mere prevencije nasilja nad starijima koje se preduzimaju u centru.

Drugog dana partneri su posetili „Centar u komšiluku“, centar za socijalnu integraciju pogotovo starijih osoba a koji vodi organizacija civilnog društva Hilfswerk. Sa predstavnicima centra je razgovarano o radu centra sa starijima i prevenciji nasilja u okviru njegovih aktivnosti. Tokom ovog dana partneri na EmPreV projektu su imali i diskusiju o rezultatima projekta zajedno sa spoljnim ekspertima koji su sarađivali u radu projekta. Rezultate sa austrijske strane prezentovala je Anna Scheithauer, dok je sa srpske strane prezenter bila Nataša Todorović. Nakon uvida u rezultate pokrenuta je diskusija sa ekspertima iz Austrije. Zapažanja svih prisutnih su bila da je realizacije projekta u Srbiji bila veoma kvaliteta, a posebno interesovanje je vladalo za kampanje podizanja svesti zajednice kroz organizovanje izložbe u Knez Mihailovoj, kao i promotivne kampanje u kojima su posteri i video spot prikazani u poštama i gradskom prevozu širom Srbije.

Trećeg dana organizovana je poseta centru za obuku Austrijskog Crvenog krsta, pregled prostorija i opreme i sastanak sa direktorkom centra Claudiom Michalica-Zottl  kao i socijalnom radnicom odgovornom za rad sa starijima, Teresom Hofstätter. Diskusija o standardima i procedurama vezanim za prijavljivanje nasilja nad starijim osobama uključila je i Alexandera Edera, načelnika odseka za usluge nege Bečkog Crvenog krsta.

Ova poseta je donela mnoga nova i značajna saznanja predstavnicima institucija i civilnog sektora iz Srbije a koji su već aktivni u prevenciji nasilja nad starijim osobama i starijim ženama na više nivoa i njeni rezultati biće reflektovani u izradama budućih planova, projekata ali i predloga za javne politike. Predstavnici obe strane su se složili da je zaključak ove posete veoma uspešna dugogodišnja saradnja nacionalnih društava Austrije i Srbije, koja je potvrđena kroz niz zajedničkih projekata. Predstavnici sa obe strane su bili saglasni da je projekat „Osnaživanje starijih žena: sprečavanje nasilja kroz promenu socijalnih normi u Srbiji i Austriji (EmPreV)” izuzetno uspešno realizovan i da je od izuzetne važnosti nastaviti saradnju i načiniti još jedan korak napred ka promeni društvenih, socijalnih i kulturnih normi kako bi se samo nasilje nad starijim ženama sprečilo, ali i poboljšao položaj starijih osoba na opštem planu.