Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Svako utapanje se može sprečiti


22.07.2021

Crveni krst Srbije vas poziva na centralno obeležavanje Svetkog dana prevencije utapanja  koje će se organizovatoi 25.jula 2021. godine na Adi Ciganliji (kod tobogana na novobeogradskoj strani)  od 15:30 do 19:30. Svetski dan prevencije utapanja se po prvi put obeležava u svetu, a Crveni krst Srbije će u narednim danima  realozovati  niz aktivnosti ovim povodom  na teritoriji cele Srbije. Cilj oveležavanja Svetkog dana prevencije utapanja  je  podizanje svesti građanja o bezbednosti na vodi, postupanju u slučaju poplava, kao i promociji spasilačkog poziva.

Skupština Ujedinjenih nacija je na svom 75. zasedanju donela Prvu Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o globalnoj prevenciji utapanja (A/75/L.76), a  25. jula 2021. godine u čitavom svetu po prvi put obeležiti Svetski dan prevencije utapanja. Moto ovogodišnjeg Cvetkog dana prevencije od utapanja je „Svako može da se utopi, ali niko ne bi trebalo“.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije globalno 236.000 osoba se godišnje utopi, svakog dana oko 650, odnosno 26 osoba svakog sata. Tiha epidemija smrtnih ishoda koji se mogu sprečiti.

Tragična je činjenica da se na teritoriji Republike Srbije u proteklih mesec dana dogodilo preko 20 utapanja na vodenim površinama i divljim kupalištima. Određeni broj utapanja se dogodio na bazenima usled nepoštovanja pravila kupališta i pravila ponašanja na istim. 

U okviru centralnog događaja na Adi Ciganliji  Crveni krst Srbije planira da realizuje sledeće aktivnosti:

  1. Edukativne aktivnosti iz oblasti bezbednosti na vodi;
  2. Pokazno edukativne aktivnosti vezane za delovanje u slučaju poplava;
  3. Uvežbavanje pružanja prve pomoći za spasioce na vodi;
  4. Edukativne aktivnosti na temu takmičenja u spasilaštvu na vodi.
  5. Promocija takmičenja u spasilaštvu na vodi.

Pozivamo Vas da podržite obeležavanje Svetskog dana prevencije utapanja koristeći video materijal https://www.youtube.com/watch?v=8hojhCA7pSY, jedinstvene pozadinske fotografije i poruke za oglašavanje koje možete preuzimati i deliti sa naloga društvenih mreža Crvenog krsta Srbije:

  • Facebook - Crveni krst Srbije / Red Cross of Serbia
  • Instagram - red_cross_serbia (Crveni krst Srbije)
  • Twitter - @CKSrbije

Označavanje metapodataka (#hashtag):

#PrevencijaUtapanja ; #DrowningPrevention; #crvenikrstsrbije ; #lifesavingserbia; #spasilaštvonavodi