Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

“Svako za jednakost” – Međunarodni dan žena


08.03.2020

Tema ovogodišnjeg obeležavanja Međunarodnog dana žena je „Svako za jednakost“ i danas želimo da se ovo odražava u onome što radimo. Crveni krst Srbije je ove godine odlučio da iskoristi priliku da podigne vidljivost starijih žena i da odgovori na pitanje: Šta treba da se promeni kako bi starije žene živele u jednakosti sa svima ostalima?

Povodom Dana žena biće organizovana konferencija pod nazivom “Nevidljive žene”. Konferencija će se održati u utorak 10. marta u Crvenom krstu Srbije u Svečanoj sali, na prvom spratu sa početkom u 13 časova. Ovu konferenciju organizuju Crveni krst Srbije i mreža HumanaS u partnerstvu sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković i Kabinetom ministarke bez portfelja prof. dr Slavicom Đukić Dejanović.

Konferencijom želimo da skrenemo pažnju na žene koje su se borile za naša prava, a sada neke od njih žive zaboravljeno od svoje dece i društva. Cilj nam je da osvetlimo neke oblike diskriminacije nad starijim ženama, kao i da govorimo o rodnoj ravnopravnosti kroz Cilj 5 održivog razvoja, da govorimo o ženama koje boluju od demencije, starijim ženama neformalnim negovateljima i svim ostalim ženama čiji se rad i doprinos društvu često zanemaruje.

Na konferenciji će govoriti i Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije, Gordana Milovanović iz Help neta i Slavica Stanković iz Hleba života, Slavica Đurđević hraniteljica iz Boljevca.