Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti – 21. septembar


26.09.2023

U okviru svojih aktivnosti Crveni krst Srbije redovno radi na podizanju svesti javnosti o Alchajmerovoj bolesti i na zagovaranju za veći broj usluga u zajednici. Tako je bilo i ove godine, predstavnica Crvenog krsta Srbije Nataša Todorović je u okviru konferencije za medije u Medija centru u Beogradu 21. septembra koju je organizovalo Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest govorila o aktivnostima Crvenog krsta Srbije. Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti prvi put je obeležen 21. septembra 1994. godine, kada su se udruženja za borbu protiv ove bolesti i druge organizacije širom sveta ujedinile u naporima da se podigne svest o bolesti i njenom uticaju na porodice, zajednice i nacije. Bolest je opisao nemački psihijatar Alojz Alchajmer 1906. godine. Alchajmerova bolest je degenerativni moždani poremećaj srednjeg ili poznog životnog doba koji uništava neurone i veze u moždanoj kori što dovodi do značajnog gubitka moždane mase, što dovodi do postepenog, nepovratnog gubitka pamćenja, sposobnosti govora, svesti o vremenu i prostoru i, na kraju, sposobnosti za staranje o sebi.

Važno je imati na umu da do  u 90% slučajeva, brigu o dementnim osobama vode članovi porodice, kao neformalni negovatelji. Ovo znači da demencija u porodici predstavlja veliko psihičko, fizičko i finansijsko opterećenje i za sve njene članove i može uticati i na njihovo ućešće u na tržištu rada, finanisjsku stabilnost, mentalno i fizičko zdravlje.

Na konferenciji su govorili i: Prim. dr.sci Aleksandra Milićević Kalašić, Zavod za gerijatriju i palijativno zbrinjavanje, Bojana Toljić, neformalni negovatelj, Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest, Radmila Urošević, Neformalna mreža podrške porodicama obolelih od demencije i mr Nadežda Satarić, Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest

Predstavnica Crvenog krsta Srbije, Nataša Todorović je govorila o projektu koji Crveni krst Srbije već treću godinu realizuje pod nazivom “Inovativne usluge za starije u lokalnim zajednicama (I-CCC)”, a koji finansijski podržavaju Evropska unija i Austrijska razvojna agencija a čiji cilj je da se unapredi položaj starijih osoba sa dijagnostikovanom demencijom ali i neformalnih negovatelja koji brinu o tim osobama:

  • U okviru ove inicijative otvorena su dva Centra u Crvenom krstu Pirot i Crvenom krstu Sombora. Kroz ove centre pružaju se dnevne usluge starijim osobama kojima je potrebna nega, saveti njima i članovima njihovih porodica, kao i obuka za neformalne, porodične negovatelje, pogotovo u porodicama sa dementnim članom.
  • Projekat u delu koji je usmeren na osobe sa dijagnostikovanom demencijom ima inovativan program kognitivnih vežbi uz korišćenje tablet-računara a kojima je cilj da uspore tok bolesti. Trenutno obučeni volonteri obilaze 61 porodicu u Pirotu i Somboru sa programom nedeljnih vežbi a koje se sastoje od zadataka matematičkog, jezikog i muzičkog tipa kojima se stimulišu kognitivni kapaciteti osoba sa demencijom. Ovaj program vežbi osmislila je kompanija Digitaal Life iz Austrije kao inovativni pristup radu sa osobama sa demencijom.
  • Pored direktnog rada sa dementnim osobama, u okviru ovog projekta Crveni krst Srbije radi i obuku za neformalne negovatelje koji neguju dementne članove porodice, u Pirotu i Somboru, ali je i kreiran priručnik za obuku neformalni negovatelja koji služi kao komplet alata za ove obuke i podsetnik za same neformalne negovatelje.
  • Dodatno, Crveni krst Srbije je kreirao serijal od jedanaest edukativnih filmova o nezi osobe u kućnim uslovima namenjenog neformalnim negovateljima, a koji su slobodno dostupni kao materijal za obuku putem sajta Crvenog krsta Srbije i njegovog Youtube kanala.