Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Svetski dan borbe protiv zlostavljanja starijih osoba: najava događaja


12.06.2021

Crveni krst Srbije 15. juna 2021. godine u Knez Mihailovoj ulici organizuje svečan otvaranje izložbe fotografija „Otvori oči“, a povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv zlostavljanja starijih osoba. Događaj počinje u 11:00 i deo je projekta „Osnaživanje starijih žena: sprečavanje nasilja osporavanjem socijalnih normi u Srbiji i Austriji (EmPreV)“, koji se sprovodi u partnerstvu sa Austrijskim Crvenim krstom i Austrijskim institutom za istraživanje sukoba a uz podršku Evropske unije, Austrijske razvojne agencije i Austrijskog Crvenog krsta.

Govornici na otvaranju će biti Ljubomir Miladinović, Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije, gospođa Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, predstavnici UNFPA, Evropske unije i predstavnici Austrijske ambasade i Australijske ambasade u Beogradu.

Ovim događajem otvara se desetodnevna izložba fotografija starijih osoba na otvorenom na kojoj će biti predstavljene slike i citati čiji je cilj podizanje svesti o zlostavljanju i nasilju usmerenim na starije osobe i starije žene – a što je teška i često izbegavana tema u našem društvu. Crveni krst Srbije je kroz ovaj projekat radio na osnaživanju starijih žena kako bi one znale svoja prava i gde da se obrate za pomoć́ u slučaju zlostavljanja, podizanju znanja i svest negovatelja i profesionalaca u polju socijalne zaštite o nasilju nad starijim ženama i procesima prijavljivanja nasilja, kao i na zagovaranju usmerenom na promenu socijalnih normi i ponašanja šire javnosti prema zlostavljanju starijih kroz podizanje svesti. Crveni krst Srbije je sproveo i prvo veliko istraživanje koja se bavilo nasiljem usmerenim na starije žene i od 15. maja započeo sa edukacijom  200 starijih žena i 200 gerontodomaćica na temu nasilja nad starijima.

Ovaj događaj deo je veće javne kampanje Crvenog krsta Srbije – započete 15. maja – koja obuhvata i brendiranje vozila javnog prevoza u pet gradova i kratki film emitovan putem ekrana u poštama širom Srbije.

Istog dana, 15. juna, sa početkom u 15 časova biće održan globalni Webinar “Pristup pravdi“ gde je Crveni krst Srbije suorganizator, zajedno sa Međunarodnom mrežom za prevenciju nasilja nad starijima (INPEA), različitim agencijama Ujedinjenih nacija, uključujući Svetsku zdravstvenu organizaciju, i na kome će biti diskutovano o globalnom pitanju pristupa pravdi za starije osobe i potrebu za Novom konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima starijih osoba. Webinar se može pratiti uživo na Facebook stranici Crvenog krsta Srbije: https://www.facebook.com/redcrossofserbia/