Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

SVETSKI DAN CRVENOG KRSTA I CRVENOG POLUMESECA


08.05.2023

Svetski dan Crvenog krsta obeležava se svake godine 8. maja na rođendan, Anri Dinana, osnivača Pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca koji je prerastao u najveći međunarodni humanitarni pokret, koji danas broji 192 nacionalna društva Crvenog krsta i Crvenog polumeseca širom sveta.

Volonteri i zaposleni Crvenog krsta jedni su od onih koji uvek prvi istupe i podrže one kojima je potrebna pomoć. Zato se ove godine Svetski dan Crvenog krsta širom sveta obeležava pod sloganom: ''Sve što činimo, činimo od srca''.

Veoma je dobar osećaj učiniti da se drugi, takođe osećaju dobro.

Vodeći računa o potrebama drugih ljudi oko nas pokazujemo da svi možemo sami, ne čekajući na nekog drugog, da promenimo svet oko nas. Svi vole kada im se dogode male, jednostavne, dobre stvari. Takve gestove humanosti volonteri i zaposleni rade od srca.

Svetski dan Crvenog krsta prilika je da učinimo lepo delo, nešto što nas ispunjava i nešto zbog čega ćemo se osećati dobro. Dobročinstvo, solidarnost, pažnja su različite reči za humanost i ljudskost.

Učinimo od srca svet humanijim tako što ćemo biti pažljivi, slušati svoje sugrađane, obratiti pažnju na zaštitu čovekove okoline, što ćemo pokloniti svoje vreme nekom drugom ili pružiti direktnu pomoć najugroženijima.

Crveni krst Srbije svojim različitim humanitarnim programima svake godine pomogne velikom broju korisnika u stanju potreba, jačajući zajednice kroz svoje: socijalne i zdravstvene programe, pripremu i odgovor na nesreće, motivisanje građana da dobrovoljno daju krv, program brige o starijima, rad sa marginalizovanim grupama, program narodnih kuhinja, rad sa mladima.

poplavekim zdravstvenopreventivneaktivnosti dobrovoljnodavalastvokrvi
slapislastvonavodi narodnekuhinje prvapomoc bezbednostdeceusaobracaju borbaprotivtrgovineljudima летнјасколаподмлатка
svetskidancrvenogkrstakolaz