Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Svetski dan Crvenog krsta - "Zajedno činimo svet humanijim"


07.05.2022

I ove godine Crveni krst Srbije obeležava  8. maj – Svetski dan Crvenog krsta pod sloganom Međunarodne federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca

 ''Zajedno činimo svet humanijim.''

U nedelju  8. maja 2022. godine u 12:00 časova u sedištu Crvenog krsta Srbije (Simina 19, prvi sprat), obeležava se Svetski dan Crvenog krsta.

Tom prilikom će se obratiti predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović i Nataša Kovačević, naša istaknuta sportistkinja, jedan od promotera kampanje  „Život u tvojim rukama“ koju vodi Crveni krst Srbije u partnerstvu sa Olimpijskim komitetom Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

Ovom događaju prisustvovaće volonteri Crvenog krsta i predstavnici kompanija – partnera Crvenog krsta u humanitarnim aktivnostima posebno u poslednje dve godine. Takođe, sa nama će biti i predstavnici državnih organa sa kojima Crveni krst Srbije sarađuje u ostvarivanju svog humanitarnog mandata.

Crveni krst Srbije obeležavanje Svetskog dana Crvenog krsta  u nedelju 8. maja u 10 časova počinje polaganjem venca na Spomen ploču koja se nalazi  na  zgradi Jugoslovenske  kinoteke, Uzun Mirkova 1, na mestu gde je bila zgrada u kojoj je 1876. osnovano Srpsko Društvo Crvenog krsta .

U okviru obeležavanja 8. maja je i poseta izložbi u Domu Vojske Srbije „Zaboravljeni junak – dr Vladan Đođević“, koji je bio i osnivač Crvenog krsta Srbije. 

U Beogradu će zahvaljujući saradnji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Crvenog krsta Srbije, a uz podršku Skupštine grada Beograda 7. maja uveče  u boje Crvenog krsta biti osvetljeni Brankov most, most na Adi, Palata „Albanija“ i Fontana na trgu Slavija.

Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, obeležava se 8. maja, na rođendan  osnivača Pokreta  Anrija Dinana. Svake godine, društva Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u svetu organizuju različite aktivnosti kako bi istakli jedinstvenu ulogu Pokreta u svojim zemljama. Globalnu i nezavisnu mrežu Crvenog krsta i Crvenog polumeseca čini oko 11,7 miliona aktivnih volontera i 450.000 zaposlenih. Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca radi u zajednicama u 192 države pružajući različite vrste pomoći za gotovo 160 miliona ugroženih ljudi.

Crveni krst u Republici Srbiji svojim različitim humanitarnim programima je u 2021. godini stigao do 1,5 milion ljudi, jačajući zajednice kroz svoje socijalne i zdravstvene programe, pripremu i odgovor na nesreće, motivisanje građana da dobrovoljno daju krv, program brige o starijima, rad sa marginalizovanim grupama, program narodnih kuhinja, rad sa mladima i pritom je bio vođen svojim humanitarnim vrednostima i principima trudeći se da kroz svoje programe gradi zajednice koje uključuju sve građane jačanjem njihove svesti i podizanjem nivoa znanja na isti način. Za Crveni krst Srbije 8. maj je početak Nedelje Crvenog krsta koja traje do 15. maja.

Crveni krst i Crveni polumesec u svim zemljama gde postoji ima svoje specifičnosti, ali pristup je univerzalan, vođen na svakom koraku Osnovnim principima: humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.