Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Svetski dan oživljavanja – 16. oktobar


15.10.2021

Kako je moguće da vrhunski fudbaler dobije zastoj srca na terenu? Zašto se ovo sve češće dešava? Zašto je veština oživljavanja jedna od važnih opštih veština u modernim urbanim sredinama i različitim sportskim i životnim situacijama?

U subotu 16. oktobra 2021. godine u 12 sati, povodom Svetskog dana oživljavanja, Crveni krst Srbije organizuje panel diskusiji sa temom: ''Nagli srčani zastoj u vanbolničkim uslovima – značaj pravovremenog reagovanja'' koju organizujemo pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

U panelu učestvuju uvaženi stučnjaci iz oblasti medicine i poznati sportisti:

-              prof. dr Dragan Radovanović, hirurg, predsednik Crvenog krsta Srbije, predsednik zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta Srbije,

-              doc. dr Dejan Marković, anesteziolog,

-              prof dr Vojislav Parezanović, kardiolog,

-              prof sr Sanja Mazić, specijalista spotrske medicine,

-              Damir Štajner, izvršni direktor Olimpijskog komiteta Srbije,

-              Zorana Arunović, srpska reprezentativka u streljaštvu.

Panel će takođe najaviti i novu veliku kampanju Crvenog krsta Srbije „Život u tvojim rukama“, uz učešće naših vrhunskih sportista i javnih ličnosti. Svrha panela i kampanje je pojačana svest i edukacija građana i sportskih radnika  da reaguju u trenucima naglog zastoja srca jer su, kada srce stane, prvi minuti dragoceni i spasavaju život.

Edukacija podrazumeva savladavanje osnovnih mera oživljavanja i načina korišćenja automatskog spoljašnjeg defibrilatora, aparata namenjenog nemedicinskom kadru, običnim građanima, kada se nađu u prilici da pomognu osobi sa srčanim zastojem i vrate je u život.

Kako je nagli srčani zastoj sve češći kod vrhunskih sportista, kampanja će započeti  u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije. Promoteri su naši najpoznatiji sportisti i javne ličnosti koji će pozvati ljude da se uključe učeći mere oživljavanja.