Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Svetski dan prve pomoći: Prva pomoć deci - prva pomoć za decu


11.09.2021

PRVA POMOĆ

PRVA POMOĆ  je jedno od prepoznatljivih simbola organizacije Crvenog krsta.

Godišnje više od 14 miliona ljudi širom sveta nauči kako da pruži prvu pomoć u okviru organizacije Crvenog krsta.

U Srbiji je prosečan broj obučenih građana u organizacijama Crvenog krsta  25,000, a među njima je najviše školske dece i mladih.

SVETSKI DAN PRVE POMOĆI

Svetski dan prve pomoći obeležava se druge subote u mesecu septembru. Na ovaj dan organizacije Crvenog krsta širom sveta nastoje da skrenu pažnju koliko je važno poznavanje prve pomoći  za svakog pojedinca i za društvenu zajednicu.

Svestski dan prve pomoći ove godine obeležavamo putem četiri javne manifestacije koje će se održatu istovremeno u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Vranju. Manifestacije imaju promotivni karakter.

Ove godine u fokusu Svetskog dana prve pomoći su školska deca, a poruka naše manifestacije  glasi  „Prva pomoć deci – prva pomoć za decu“

Odlučili smo da tom prilikom  predstavimo najuspešnije mlade volontere organizovane u ekipe Crvenog krsta koji će u vidu smotre prikazati veštine spasavanja života i pružanja prve pomoći na simuliranim situacijama nesreće i povređivanja kod dece i mladih.

Posebna vrednost događaja što će istovremeno naši sugrađani moći da nam se pridruže i uz naše iskusne predavače obnove ili steknu nova, za život korisna znanja pružanja prve pomoći.

KAMPANjA „KADA JE ŽIVOT U TVOJIM RUKAMA“

Želimo da istaknemo da ćemo na Svetski dan prve pomoći započeti jednu nama važnu stratešku kampanju za edukaciju građana kako da reaguju u slučaju naglog srčanog zastoja, to jest kako da primene mere oživljavanja i upotrebe automatski defibrilator. U Srbiji se nedovoljno govori o tome, a ovaj pametni aparat doslovno spasava život u kritičnim trenucima, a  mogu ga primeniti medicinski laici bez ikakvog rizika i sa veoma svedenom obukom. Naziv Kampanje je Kada je život u tvojim rukama

Izrazito smo ponosni što kampanju počinjemo sa našim poznatim sportistima i našim mladim olipijcima. U tom imamo dragocenu podršku Olimpijskog komiteta Srbije. U subotu u Beogradu na Savskom šetalištu kod beton hale  sa nama će biti jedan od njih, još ne smemo otkriti tajnu ko, ali zato pozivamo da nam se pridružite i otkrijete ono što smo vam pripremili. Obećavamo da će to biti veoma uzbudljivo i za realan život korisno iskustvo.

ZAŠTO SMO IZABRALI PORUKU  „Prva pomoć deci – prva pomoć za decu“

Poruka je sasvim jasna jer upravo povrede su najčešći razlog ugroženosti zdravlja kod dece i mladih.

Zbog psihofizičkih karakteristika deca u mlađem uzrastu se tokom igre i svakodnevnih aktivnosti mogu naći u situaciji koja ugrožava njihovo zdravlje i predstavnja rizik za povredu. U starijem školskom uzrastu rizici povreda su vezani za intenzivne sportske aktivnosti, izlaganje rizičnim situacijma, učešće u saobraćaju i drugo.

Izrazito je važno kako učiti decu od najranijeg uzrasta da pravilno reaguju u slučju nezgode i kako da pruže prvu pomoć. Jednako je bitno da svi koji rade sa decom i borave sa njima (vaspitačni, nastavnici, sportski treneri) znaju koje su najčešće povrede kod dece i kako da pruže prvu pomoć.

Svako dete može biti u prilici da mu je potrebna prva pomoć. U isto vreme svako od nas može da nauči da pruži prvu pomoć. Nisu  potrebni ni čarobni štapić, ni supermoći da biste postali dečiji heroj. Potrebni su samo znanje i odvažnost da ga primenite u trenutku kada je potrebno.

BROJ OBUČENIH U PRVOJ POMOĆI

Broj obučenih osoba po godinama:

godina

broj obučenih osoba

 

2018

42,893

2019

31,861

2020

15,862

 

Kontekst pandemije kovid 19 i  režim rada svih institucija sistema uslovio je nizak broj obučenih u 2020 (najviše zbog ne realizovanih obuka u školama)

U prvoj polovini 2021. godine obučeno je ukupno 8,573 građana a predavanja o osnovnim principima prve pomoći pohađalo je 4,243 učenika u organizacijama Crvenog krsta u Srbiji

Struktura obučenih u 2021:

  • 295 dece predškolskog uzrasta
  • 3,183 školske dece i mladih
  • 1,125 odraslih građana (opšta polulacija)
  • 1,564 zaposlenih na radnim mestima sa povećanim rizikom
  • 128 pripadnika MUP-a i stuktura za delovanje u nesrećama;
  • 2,278 kandidata za vozače,

Komentar: Trend opadanja ukupnog broja obučenih u periodu 2018 – 2019  karakteriše smanjenje broja kandidata za vozače i zaposlenih koji su pohađali obuku u organizacijama CK (razlog je nelojalna konkurencija), dok se broj obučene školske dece održava na planiranom novou. Broj obučenih predškolaca raste iz godine u godinu i realtivno je nov modul obuke u CKS za koji postoji sve veće interesovanje i roditelja i dece. 

PREDAVAČI, SISTEM EDUKACIJE

U mreži Crvenog krsta Srbije aktivno je volontera 850 predavača prve pomoći. 

Preko 80 procenata predavača su zdravstveni radnici, dok su ostali predavači drugih obrazovnih profila (npr prosvetni radnici) ili iskusni instruktori ekipa prve pomoći kao i timaova za delovanje u nesrećama

Predavači se edukuju prema međunarodnim standardima pokreta CK i metodologiji razvijenoj prema evidence based preporukama. Kontinuirana edukacija i relicenciranje predavača je obavezan segment održavanja kvaliteta sistema edukacije u prvoj pomoći  u organizaciji CKS.

NAŠI USPESI

Preko aktivnih 2,500 volontera obučenih za pružanje prve pomoći, različitog profila i godina starosti angažuje se na  različitim aktivnostima u obasti prve pomoći, od edukacije do realnog pružanja pomoći na terenu

Šest puta osvojeno pobedničko mesto na Evropskim takmičenjima ekipa u pružanju prve pomoći u 25 godina dugoj tradiciji ove manifestacije (bili smo i domaćini FACE 2010 godine)

Angažovanje ekipa prve pomoći na svim većim javnim manifestacijama (Beogradski maraton, EXIT festival, Aero miting ...)

Udžbenik prve pomoći napisan od strane naših stručnjaka, volontera CKS , izrađen u skladu sa aktuelnim međnarodnim smernicama za prvu pomoć i realnimaciju (trenutno je u radu dopuna izdanja koja će biti usklađena sa smernicama iz 2020).

Publikacije/priručnici i video materijali za obuku svih polulacionih kategorija (od mališana do vozača,  zaposlenih i pripadnika struktura koje deluju u masovnim nesrećama)