Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Trgovina ljudima - ugroženost na putu migracija


17.10.2022

Povodom obeležavanja 18. oktobra, Еvropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, međunarodni skup saradnika i volontera Crvenog krsta sa temom “Trgovina ljudima - ugroženost na putu migracija” će biti održan u Beogradu od 18. do 20. oktobra 2022. godine, i okupiće predstavnike nacionalnih društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca Mediterana, u organizaciji Centra za saradnju u Mediteranu i Crvenog krsta Srbije. Otvaranje skupa je u utorak, 18.10.2022.u 10 časova u sedištu Crvenog krsta Srbije (Simina broj 19) u Beogradu.

Preko 30 učesnika iz Srbije, Italije, Španije, Portugalije, Egipta,  Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije će imati priliku da unapredi svoja znanja o trgovini ljudima i da razvije ključne veštine za  vođenje radionica među vršnjacima, sa posebnim osvrtom na rad sa ljudima u pokretu.

Metodom vršnjačke edukacije, volonteri Crvenog krsta Srbije, preventivne poruke su preneli na više od 350.000 osoba pod rizikom, a ova aktivnost je prepoznata i priznata kao model koji će se  usvojiti i nakon predstojećeg treninga i u svojim sredinama primenjivati delegirani predstavnici.

Deklaracija San Marino doneta tokom 12. Mediteranske konferencije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, maja 2015 godine, kao zajednički humanitarni prioritet u regionu Mediterana, naglašava  trgovinu ljudima kao sve veću brigu i izazov za Nacionalna društva.

Trgovina ljudima je kompleksan transnacionalni fenomen koji se zasniva na ranjivosti, siromaštvu, nedostatku demokratske kulture, nejednakosti polova, nasilju nad ženama, konfliktnim i post-konfliktnim situacijama, nedostatku društvene integracije, nedostatku prilika i zaposlenja, nedostatak pristupu obrazovanja, iskorišćavanje dece i diskriminacija. Žene i deca, posebno ona koja rano napuste škole, deca bez pratioca, deca sa invaliditetom ili intelektualnim poteškoćama ,kao i članovi Romske zajednice, su među najranjivijim grupama izloženim visokom riziku da postanu žrtve trgovaca ljudi, ali i migranti koji beže od konfliktom-zahvaćenih predela i upuštaju se u težak put sa nadom da će pronaći bolji život u zemljama destinacije.

Trgovina ljudima je globalan problem koji zahvata sve delove društva, pa je neophodan i zajednički odgovor u cilju suzbijanja ove pojave. Na poziv Crvenog krsta koji je uvek otvoren za saradnju sa svim organizacijama i institucijama predtojeći trening će predstavljajući svoje misije i angažovanja u suzbijanju trgovine ljudiam Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima, Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca i Evropska mreža Crvenog krsta za pomoć i podršku žrtvama i nevladina organizacija Atina.