Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Tribina povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima – Pirot


15.06.2023

U sredu 14. juna 2023. godine je u Sali Skupštine opštine Pirot održana Tribina povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima sa učešćem prestavnika Crvenog krsta Srbije. U skladu sa temom ovogodišnjeg obeležavanja ovog datuma, „Zatvaranje kruga: rešavanje rodno zasnovanog nasilja u starijem životnom dobu – odgovori zasnovani na javnim politikama, zakonima i dokazima“ i tribina se bavila nasiljem nad starijim ženama u Srbiji, a sa oslanjanjem na istraživanja crvenog krsta Srbije koja se ovom problematikom bave.

Tribinu, sa trideset učesnika, je otvorila Dr Milena Dimitrijević, predsednica Skupštine grada i podsetila na važnost ove teme, dok je Sandra Perić, direktorka Komore za Socijalnu zaštitu govorila o protokolima i zakonskim aktima koji treba da spreče nasilje na dstarijim osobama i starijim ženama i načinima da se unapredi zakonski i prani okvir ali i implementacija postojećih propisa kako bi i prevencija nasilja bila efikasnija, a one starije žene koje su nasilje preživele imale adekvatnu podršku.

Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije predstavila je neke od rezultata istraživanja o nasilju na dstarijim ženama u regionu usredsređujući se na podatke za Srbiju. Ukazala je da rezulati pokazuju kako je 57% žena starijih od 65 godina izjavilo da je prtetrpelo neki oblik nasilja nakon 15 godine života a čak 16% je ovo iskustvo imalo u posledjih godinu dana. Ona je predstavila i faktore rizika, počinioce, posledice nasilja, kao i razloge zašto se nasilje prijavljuje mnogo ređe nego što se dešava. Dr Milutin Vračević iz Crvenog krsta Srbije govorio je o ejdžizmu kao jednom od uzroka nasilja nad starijima i važnosti uticaja na društvene norme u borbi protiv nasilja nad starijima i starijim žeama, sa prepoznavanje specifičnih formi nasilja i rizika tipičnih za starije žene.

Dodatne predstavljene preporuke za rešavanje ovog društvenog i javnozdravstvenog problema obuhvataju rad na obrazovanju, uvođenje više i više dostupnih usluga nege i davanje podrške neformalnim negovateljiam starijih osoba čime će se oppterećenje negom smanjiti za one koji je najviše pružaju a time umanjiti i rizi kod njihovog sagorevanja koje može voditi u nasilje nad zavisnom starijom osobom. Na tribini su takođe predstavljeni i filmovi iz serijala o nezi osobe u kućnim uslovima namenjenog neformalnim negovateljima, a koje je crveni krst Srbije kreirao u okviru projekta „Inovativne usluge za starije u lokalnim zajednicama“ (I-CCC) uz finansijsku podršku Evropske unije, kao i Austrijske razvojne agencije ADA.