Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Tribina „Prevencija nasilja nad starijima“ – Svetski dan borbe protiv nasilja nad starijima


14.06.2024

U petak 14. juna 2024. godine je u deset časova održana tribina „Prevencija nasilja nad starijima“, a povodom obeležavanja 15. juna, Svetskog dana borbe protiv nasilja nad starjima. Na tribini su govorili Nataša Todorović, Crveni krst Srbije, Tanja Prijić, kancelarija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Nadeža Satarić, Udruženje snaga prijateljstva – Amity, a cilj je bio da se stariji upoznaju sa tipovima nasilja, rizicima od nasilja i načinima na koje se nasilje može bezbedno prijaviti.

Na tribini je učestvovalo dvadeset starijih osoba i razgovaralo se o svih pet glavnih tipova nasilja i njihovoj prevalenci, kao o i tome zašto stariji ne prijavljuju nasilje. Nataša Todorović je govorila o tipovima i rizicima nasilja, Nadežda Satarić o finansijskom nasilju a Tanja Prijić o zloupotrebama vezanim za pravo nasleđivanja imovine.

Svetski dan borbe protiv nasilja nad starijima se u svetu obeležava od 2006. godine, na inicijativu Međunarodne mreže za borbu protiv nasilja nad starijima (INPEA) a u Srbiji se od 2007. godine na inicijativu Crvenog krsta Srbije obeležava u saradnji civilnog i javnog sektora. Od 2011. godine ovaj datum uvršćen je i zvanično u kalendar Ujedinjenih nacija. Neke od znalčajnih statistika vezanih za ovaj datum su:

  • Približno 1 od 6 osoba starijih od 60 godina doživela je neki oblik zlostavljanja u zajednici tokom prošle godine.
  • Stope zlostavljanja starijih osoba su visoke u ustanovama kao što su domovi za stare i ustanove za dugotrajnu negu, sa 2 od 3 člana osoblja koji priznaju da su počinili zlostavljanje u protekloj godini.
  • Stope zlostavljanja starijih porasle su tokom pandemije COVID-19.
  • Zlostavljanje starijih osoba može dovesti do ozbiljnih fizičkih povreda i dugotrajnih psihičkih posledica.
  • Predviđa se da će se zlostavljanje starijih osoba povećati jer mnoge zemlje doživljavaju ubrzano starenje stanovništva.
  • Globalna populacija osoba starijih od 60 godina će se više nego udvostručiti, sa 900 miliona u 2015. na oko 2 milijarde 2050. godine.

Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije će danas učestvovati i na događaju koji u Njujorku zajednički organizuju Ideljenje Ujedinjenih nacija za ekonomska isocijalna pitanja (UN DESA) i Međunarodna mreže za prevenciju nasilja nad starijima (INPEA), gde će govoriti o starijim osobama u vanrednim situacijama i oružanim sukobima.