Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

U JEDNOM DANU ORGANIZOVANO 5 AKCIJA DOBROVOLjNOG DAVANJA KRVI PRI HRAMOVIMA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE U BEOGRADU


05.02.2024

Prikupljeno je gotovo 200 jedinica krvi na  5 akcija dobrovoljnog davanja krvi pri hramovima Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, organizovanim zahvaljujući podršci Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Porfirija.

Nakon službe u Hramu Svetog Save na Vračaru zajedno sa sveštenstvom, krv je dala Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije.

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije, poručio je preko medija građanima da nam je neophodna solidarnost i saosećanje prema ljudima kojima je potrebna krv. Podvukao je da je naše davanje krvi  kap u potrebi angažovanja za nečije isceljenje i izlečenje te da je treba davati redovno, kada god smo u prilici, ako smo zdravi.

Predsednik Crvenog krsta Srbije, prof. dr Dragan Radovanović je istakao da je obnavljanje rezervi krvi  potrebno iz dana u dan a da ih u saradnji sa ovlašćenim transfuzijskim ustanovama Crveni krst Srbije svakodnevno organizuje težeći svake godine da se prikupi što više jedinica krvi zbog pacijenata kojima je neophodna, te da informacije gde mogu dati krv građani mogu naći na sajtu Crvenog krsta Srbije.

Na  akcijama u Hramu Svetog Save, u crkvi Svetog Jovana Vladimira, u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, crkvi Svetog Simeuna Mirotočivog i crkvi Svetog Marka  krv je ponudilo 236 osoba, a krv je dalo njih 198.

Među njima bio je predsednik Crvenog krsta Beograd, dr Milan Mirković.