Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Umetnost u borbi protiv ”ejdžizma”


17.04.2024

Projekat pod nazivom „Age Against The Machine“, koji će Crveni krst Srbije realizovati u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, počeo je sa realizacijom prošle nedelje tokom sastanka partnera koji je trajao od 10. do 14. aprila 2024. godine.  Ovaj sastanak okupio je predstavnike svih pet partnerskih zemalja koje učestvuju u projektu.

Opšti cilj projekta „Age Against The Machine“ je povećanje svesti, znanja i interesovanja građana/ki kao i donosilaca odluka u vezi sa starenjem i položajem starijih osoba u savremenom društvu.

Projekat će se baviti temom ejdžizma, odnosno borbom protiv starosne diskriminacije i nasilja nad starijim osobama, a takođe za cilj ima da stvori međunarodnu mrežu od pet gradova koji će javno zagovarati borbu protiv „ejdžizma“, koristeći kombinaciju različitih participativnih primenjenih pozorišnih metodologija. Кroz projekat „Age Against The Machine“ posebno će se istražiti i preispitati postojeće diskriminatorne prakse koje postoje i koje su usmerene na starije građane/ke u različitim oblastima i fazama života, a poseban akcenat biće stavljen na starije žene.

Ovaj projekat se realizuje u okviru programa Evropske komisije CERV – Mreža gradova, sa partnerima iz Danske, Portugalije, Italije, Poljske i Holandije. U okviru projekta planirano je ukupno 12 aktivnosti u koje spada jedan početni trening u Novom Sadu za mentore i koordinatore na projektu, pet festivala „Age Against The Machine“ u gradovima projektnih partnera (Holstebro, Кuneo, Evora, Goljenov, Novi Sad), jedna konferencija i pet premijera pozorišnih predstava sa zajednicama u državama projektnih partnera (Poljska, Srbija, Portugalija, Danska, Italija) počev od novembra 2024. do novembra 2025. godine.

Važan partner na projektu je Crveni krst Srbije, a njegovi saradnici Nataša Todorović i Milutin Vračević će biti ekspertska podrška svim partnerima u istraživačkom procesu u vezi sa temama ”ejdžizma”, koje se odnose na različite oblike strukturalne diskriminacije, što uključuje i preispitivanje postojećih zakonskih regulativa u Evropi i partnerskim zemljama. Tokom projekta biće pilotiran i novi upitnik o ejdžizmu.

Кroz interaktivan pristup i međugeneracijsku solidarnost pokušaćemo da skrenemo pažnju da je potrebno da redefinišemo naš odnos prema starijim osobama i da svako može da bude faktor promene, a kroz umetnost i pozorište možemo da dopremo do većeg broja ljudi.