Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

UPRAVNI ODBOR CRVENOG KRSTA SRBIJE RASPUSTIO ORGANE CRVENOG KRSTA ČAČAK


20.09.2021

Upravni odbor Crvenog krsta Srbije doneo je odluku da raspusti Skupštinu, Upravni odbor, Nadzorni odbor i komisije Crvenog krsta Čačak. Takođe, doneta je odluka i da se povlači saglasnost za imenovanje Biljane Davidović za sekretara Crvenog krsta Čačak.

Organizacijom će do izbora novih organa upravljati petočlani privremeni organ, Odbor, koji će predvoditi prim. dr Nada Lazović. Primarni zadatak Odbora biće obezbeđivanje nesmetanog i kontinuiranog obavljanja humanitarnih aktivnosti, kako korisnici usluga Crvenog krsta Čačak ni na koji način ne bi bili ugroženi.

Upravni odbor Crvenog krsta Srbije ovakvu odluku doneo je primenom Statuta Crvenog krsta Srbije, a nakon više od pet meseci vanrednog nadzora nad radom Crvenog krsta Čačak. Vanredni nadzor sproveden je zbog niskog nivoa aktivnosti i programa koji se realizuju, veoma malog broja volontera i ozbiljno narušenog ugleda organizacije u lokalnoj zajednici usled neprihvatljivog ponašanja pojedinaca zaposlenih u Crvenom krstu Čačak koje je u suprotnosti sa Etičkim kodeksom Crvenog krsta Srbije.

Na ovaj način, Crveni krst Srbije je pokazao da ostaje privržen Osnovnim principima Međunarodnog pokreta čiji je deo već 145 godina. Crveni krst Čačak jedna je od 185 organizacija Crvenog krsta u Republici Srbiji koje su deo sistema kome je na vrhu liste prioriteta dobrobit korisnika humanitarnih usluga, učesnika u različitim aktivnostima organizacije, kao i zaposlenih i volontera koji čine našu porodicu humanih.