Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Učešće Crvenog krsta Srbije na UNECE Ministarskoj konferenciji u Lisabonu


27.09.2017

Ministarska konferencija Ujedinjenih nacija o starenju održava se svake pete godine od donošenje Madridskog međunarodnog plana akcije o starenju 2002. godine. Konferencija ima za cilj pre svega praćenje implementacije Madriskog međunarodnog plana akcije o starenju i omogućava da se posmatra napredak koje su države članice postigle u poboljšanju položaja starijih osoba u regionu (Evropa, Severna Amerika i centralna Azija) u poslednjih pet godina, ali takođe da se daju preporuke za prioritene aktivnosti u narednom periodu. Ove godine konferencija je održana u Lisabonu21. i 22. septembra,a dan ranije održani su Forumi organizacija civilnog društva i istraživača. Konferenciju organizuje Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija (UNECE). Naziv konferencije je bio "Održivo društvo za sva životna doba: prepoznavanje potencijala za duži život".

Konferencija je imala približno 400 učesnika, uključujući 34 ministra, zamenika ministra i državna sekretara iz zemalja UNECE regiona,kao i gostiju iz država izvan regiona u kojima se govori portugalski (Brazil, Zelenortska ostrva, Sao Tome i Principe i Mozambik).

Na poziv Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija (UNECE), Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije pozvana je da kao ekspert učestvujena trećoj ekspertskoj panel-diskusiji na temu „Obezbeđivanje dostojanstvenog starenja“. U svom izlaganju ona je istakla da dostojanstveno starenje treba da bude deo svih politika, ali dostojanstvo takođe treba da bude deo celog životnog ciklusa.  Svi mi očekujemo dostojanstvo u starosti, pa smo prema tome svi odgovorni da  učestvujemo u ostvarenju cilja da dostojanstvo bude polazište u razvoju javnih politika koje se odnose na starenje. Nataša Todorović je govorila o ključnim elementima dostojanstvenog starenja, od ravnopravnog učestvovanja u odlučivanju, preko angažovanja u zajednici kroz volontiranje i javno zagovaranje pa sve do obezbeđivanja dostupnosti usluga i razvojnih planova prilagođenih svim generacijama.Društvo koje poštuje dostojanstvo je društvo u kome su svi građani ravnopravni.

Pored ekspertskog panela, predstavnica Crvenog krsta Srbije Nataša Todorović imala je i prezentaciju i obraćanje u okviru posebne sesije u organizaciji Populacionog fonda Ujedinjenih Nacija (UNFPA), na kome je predstavila rezultate istraživanja „Položaj starijih na selu“sprovedenog prošle godine u partnerstvu Crvenog krsta Srbije i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, a uz podrškuUNFPA. Ovo istraživanje bavilo se položajem starijih na selu, ispitujući njihove potrebe, nedostajuće usluge i opšte stanje na reprezentativnom uzorku starijih iz nerazvijenih i razvijenijih ruralnih sredina u Srbiji. Istraživanje je pokazalo velike posledice migracije u gradove na razvoj infrastrukture i različitih sistema usluga na selu, a što stanovništvo, koje je tamo i starije od gradskog u proseku, stavlja u nepovoljniji i neravnopravniji položaj.Izazov za kreatore politika je upravo obezbediti održive usluge koje će biti dostupne starijima na selu.

Ovo je prvi put da neko Nacionalno društvo Crvenog krstabude pozvano da učestvuje na ovakvoj konferenciji.

Delegaciju Republike Srbije na konferenciji predvodila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politikuProf. dr Slavica Đukić Dejanović. U delegaciji su bili Nataša Todorović i dr Milutin Vračević iz Crvenog krsta Srbije.

Program konferencije:

http://www.unece.org/fileadmin/DAM/pau/age/Ministerial_Conference_Lisbon/Programme/Provisional_programme_EN-22-Sept.pdf

 

Biografije govornika:

 

http://www.unece.org/fileadmin/DAM/pau/age/Ministerial_Conference_Lisbon/Programme/Biographies.pdf

 

Posebna panel diskusija UNFPA:

 

http://www.unece.org/fileadmin/DAM/pau/age/Ministerial_Conference_Lisbon/Practical_infos/4-_UNFPA_equity_for_all_ages.pdf

 

Poster prezentacija:

 

http://www.unece.org/fileadmin/DAM/pau/age/Ministerial_Conference_Lisbon/Posters/Poster_Exhibition.pdf