Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Učešće predstavnika Crvenog krsta Srbije na Ministarskoj konferenciji o starenju, Rim, Italija


23.06.2022

Peta Ministarska konferencija o starenju pod nazivom „Održivo društvo za sve uzraste: Udruživanje snaga za solidarnost i jednake mogućnosti tokom života“ održana je u Rimu od 15. do 17. juna 2022. godine u organizaciji Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE).  Prvi dan konferencije 15. jun  organizovan je kao Forum organizacija civilnog društva i istraživača na kome je usvojena Deklaracija:

https://unece.org/sites/default/files/2022-06/2022-Joint%20declaration%20of%20civil%20society%20and%20scientific%20research.pdf

Tokom Foruma između ostalog govorilo se o značaju dugotrajne nege posebno u svetlu pandemije koja je bacila novo svetlo na neophodnost zaštite prava starijih osoba i prepoznavanja doprinosa neformalnih negovatelja koji predstavljaju značajan segment u oblasti podrške starijim osobama.  Posebno je istaknuto da su neophodna istraživanja u ovoj oblasti i takođe posebna borba protiv ejdžizma i nasilja nad starijima.

Druga dva dana su predstavnici vlada govorili o implementaciji Madridskog internacionalnog plana akcije o starenju (MIPAA) posebno sa aspekta dvadeset godina od Druge Svetske skuštine o starenju i implementacije Madridskog međunarodnog plana akcija o starenju i pet godina od Ministarske konferencije u Lisabonu. Razgovaralo se o napretku, ali i o problemima u implementaciji.  Ova konferencija je održana i u svetlu obeležavanja 15. juna Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima, ali i početka Dekade zdravog starenja koju je proglasila Svetska zdravstvena organizacija.

Usvojena je i Rimska Ministarska deklaracija. Ova deklaracija ponovo potvrđuje posvećenost država-članica implementaciji Madridskog međunarodnog plana akcije o starenju i njegove regionalne strategije implementacije. Njome se potvrđuje da je u poslednjih pet godina postignut značajan napredak u prepoznavanju potencijala starijih osoba, podsticanju dužeg radnog veka i obezbeđivanju dostojanstvenog starenja. Prepoznaje se da ostaju mnogi izazovi u vezi sa socijalnom zaštitom, dugotrajnom negom ili tržištem rada, kao i da je potreban veći napredak u oblasti promocije zdravlja, učešća starijih osoba u društvu i kreiranju politike, okruženja pogodnog za starenje, međugeneracijske solidarnosti, borbe protiv ejdžizma i prepoznavanja uloge starijih osoba u vanrednim i konfliktnim situacijama.

https://unece.org/sites/default/files/2022-06/Rome__Ministerial_Declaration.pdf

Kao i na prethodnim Ministarskim konferencijama, predstavnici Crvenog krsta Srbije su učestvovali u radu konferencije, kao i na posebnim događajima organizovanim paralelno. Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije je učestvovala kao panelist na događaju koji je organizovala Međunarodna mreža za prevenciju nasilja nad starijima, INPEA, 17. juna gde je govorila o rezultatima nedavnog istraživanja u zemljama regiona Zapadnog Balkana, Moldaviji i Ukrajini o nasilju nad starijim ženama. U svom govoru, ona je posebno naglasila neophodnost posmatranja čitavog životnog ciklusa starije osobe i starije žene kako bi se prepoznali specifični akumuliranih rizici od nasilja i oni predupredili u različitim stadijumima života.

https://unece.org/sites/default/files/2022-06/Side%20event%20Concept%20note%20-%20Combatting%20Elder%20Abuse%2017%20June_0.pdf

Predstavnici Crvenog krsta Srbije su imali i sastanke sa Susan Somers, predsednicom Međunarodne mreže za prevenciju nasilja nad starijima, Justinom Derbyshireom, generalnim direktorom organizacije HelpAge, Claudiom Mahler, Nezavisnim ekspertom za ljudska prava starijih osoba Ujedinjenih nacija i Maciejom Kucharczykom, generalnim sekretarom mreže AGE Platform Europe.

Pored ovoga Crveni krst Srbije je imao i poster prezentaciju projekta „Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom krize COVID-19 i budućih kriza“ koji finansira Evropska unija i Austrijska razvojna agencija, a kojim koordinira Crveni krst Srbije. Ovaj poster predstavlja dobar primer kako možemo unaprediti položaj starijih u regionu zapadnog Balkana.

https://unece.org/sites/default/files/2022-06/Posters-Older-Persons_Emergencies.pdf