Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

VEŽBA ZAŠTITE I SPASAVANjA „LAZAREVAC 2021“


07.05.2021

Crveni krst Lazarevca, kao domaćin, organizuje u saradnji sa Crvenim krstom Beograd i Crvenim krstom Srbije vežbu zaštite i spasavanja „Lazarevac 2021“ kao i obeležavanje Svetskog dana Crvenog krsta - 8. maja.

Svetski dan Crvenog krsta – 8. maj obeležava se temom koju je opredelila Međunarodna federacija društva Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a to je:

''Unstoppable – Nezaustavljivi''

Računajte na nas zato što i kada je najteže i dalje smo zajedno.

Na Svetski dan Crvenog krsta i tokom 2021. godine, naši volonteri rešavajući zadatke kao značajna snaga sistema zaštite i spasavanja, proslavićemo snagu i rasprostranjenost naše globalne mreže, kao i doprinos naših volontera koji su jedni od 11,7 miliona aktivnih volontera u svetu Crvenog krsta upravo kroz temu Unstoppable – Nezaustavljivi“

Vežba sadrži aktivnosti na izvršavanju zadataka zaštite i spasavanja u skladu sa mandatom, ulogom i zadacima Crvenog krsta. Učesnici su članovi jedinice za odgovor na nesreće Crvenog krsta Lazarevac i članovi Nacionalnog mobilno tehničkog tima Crvenog krsta Srbije sa teritorije Lazarevaca i sa teritorije grada Beograda.

Početka vežbe je u subotu 8. maja 2021. godine  u 10:00 časova na jezeru Očaga u Lazarevcu.

Dolazak gostiju i visokih zvanica planiran je u 11:30, kada je planiran i početak konferencije za medije, nakon čega ćemo zajedno sa zvanicama i medijima obići lokacije vežbe i praćenje planiranih aktivnosti.

Među potvrđenim gostima i visokim zvanicama se nalazi:       
- predsednik Crvenog krsta Srbije – prof.dr Dragan Radovanović;  
- predsednik Crvenog krsta Beograd - prim dr. sci med Vesna Libek;         
- generalni sekretar Crvenog krsta Srbije – Ljubomir Miladinović;   
- sekretar Crvenog krsta Beograd – Ivana Marisavljević Dašić;      
- zamenik sekretara Crvenog krsta Beograd – Danica Murganić.

Pozivi su uručeni i Kabinetu predsednika opštine – Bojanu Steviću, kao i predstavnicima Sektora za vanredne situacije.

U nastavku Vam pružamo više informacija o vežbi.

 

UVODNE INFORMACIJE O VEŽBI

Imajući u vidu potencijalne rizike od elemenatarnih nepogoda na teritoriji gradske opštine Lazarevac, scenario vežbe je baziran na tim rizicima i kreće se u pravcu zamišljene situacije u kojoj je došlo do izlivanja reka na teritoriji Lazarevcva. U određenim naseljima su poplavljena mnoga domaćinstva i u toku je izvršavanje evakuacije ugroženog stanovništva. Opštinski štab za vanredne sitaucije Crvenom krstu Lazarevac poverava zadatke vezane za prihvat i zbrinjavanje evakuisanih lica, kao i zadatke koji se oslanjaju na fazu ranog oporavka.

Crveni krst Lazarevac, postupajući po načelu postupnosti u mobilisanju potrebnih resursa, aktivirao je svoje resurse za izvršavanje poverenih zadataka. Nemajući dovoljno kapaciteta da u potpunosti odgovori na poverene zadatke, pomoć traži od viših koordinativnih nivoa Crvenog krsta.

Kao odgovor na zahtev operativne organizacije Crvenog krsta, podrška ubrzo pristiže u vidu sredstava za zaštitu i spasavanje, u sredstvima pomoći kao i u u specijalno obučenom ljudstvu sa ciljem jačanja kapaciteta i sposobnosti Crvenog krsta Lazarevac za izvršavanje poverenih zadataka. Timovi stižu na zadatu lokaciju – i to je početak vežbe „Lazarevac 2021“.

 

PRAVNI OSNOV    
                               
Zakonom o Crvenom krstu Srbije (Sl. Glasnik RS br. 107/2005) utvrđuje se položaj Crvenog krsta Srbije. Organizacije Crvenog krsta vrše javna ovlašćenja koja su utvrđena zakonom i obavljaju druge poslove od javnog interesa. Nacionalno društvo Crvenog krsta Srbije i njegovi sastavni delovi imaju položaj organizacije koja pomaže nadležnim državnim organima u humanitarnoj oblasti. Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama (Sl. Glasnik RS br. 87/2018), kao subjekat od posebnog značaja, Crveni krst Srbije pomaže nadležnim državnim organima u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti, a u skladu sa javnim ovlašćenima i svojim programskim aktivnostima.

Planom rada za 2021. godinu Crvenog krsta Lazarevac, kada je u pitanju program „Pripreme za delovanje u nesrećama i odgovor na nesreće“, posebno je predviđeno redovno održavanje vežbi članova jedinica za delovanje u nesrećama (min. 2 godišnje); učestvovanje na vežbama, kao i drugim oblicima razmene znanja i iskustva sa ciljem unapređivanja zajedničke saradnje i poboljšavanja učinka u izvršavanju zadataka i obavljanju poslova; saradnja i koordinacija sa višim koordinativnim nivoima sa ciljem što bolje saradnje u obučavanju, opremanju i rada na terenu, u svim fazama pripreme za delovanje u nesrećama i odgovora na nesreće.

                                         

ORGANIZACIJA VEŽBE

Vežbu „Lazarevac 2021“ organizuje Crveni krst Beograd i Crveni krst Lazrevac. Vežba će se odvijati prema unapred pripremljenom scenariju realnih situacija izazvanih elementarnom nepogodom na teritoriji Gradske opštine Lazarevac usled koje su ugroženi zdravlje, bezbednost i životi ljudi.

Timovi nisu unapred upoznati sa planiranim vežbovnim zadacima. Zadaci im se dodeljuju na dan vežbe kao što to realne situacije zahtevaju.

Vežba se sastoji od 6 faza u okviru kojih je planirano 16 zadataka koji se realizuju na dva nivoa, odnosno u dva dana.

PRVI DAN – subota, 8. maj 2021. godine

  • Formiranje i rad „dežurne kancelarije“ (odakle se upravlja operacijom odgovora na aktuelnu nesreću)
  • Formiranje prolaznog prihvatilišta za evakuisana lica,
  • Opremanje prostora za privremeni smeštaj i zbrinjavanje po minimumu međunarodnih standarda za odgovor na nesreće i postavljanje u funkciju,
  • Formiranje punkta za distribuiranje humanitarne pomoći,
  • Crpljenje vode iz poplavljenih objekata,
  • Dezinfikovanje prostora nakon čišćenja poplavnjenih objekata upotrebom motornih i ručnih raspršivača i
  • Sušenje vlažnih zidova upotrebom uređaja za odvlaživanje.