Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Volonter Crvenog krsta – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti


13.04.2020

Crveni krst Srbije od početka epidemije pomaže svim građanima i građankama u Republici Srbiji. Kroz svoje dugogodišnje postojanje razvijao je solidarnost i humanost među ljudima, tako je i sada tokom epidemije Korona virusa. U svoje volonterske redove Crveni krst Srbije uključio je i javne ličnosti iz različitih sfera. Jedna od volonterki je i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković koja volontira svakog petka od 12 do 15 časova na info liniji Crvenog krsta Srbije za podršku starijim građanima i građankama u izolaciji.

Tokom razgovora stariji koji su se javljali najviše su želeli da u direktnom kontaktu podele sopstvena iskustva o vremenu koje provode tokom 24-časovne zabrane kretanja, gde su navodili da im najteže pada odvojenost od dece, a posebno unuka. Poverenicu su najviše pitali o načinima za produženje recepata i mogućnostima za produžavanje vozačke dozvole, kao i o funkcionisanju mera za negu i pomoć u kući tokom vanrednog stanja.

Poverenica je upoznala građane da je od uvođenja vanrednog stanja uputila nekoliko Inicijativa Vladi Srbije u cilju rešavanja problema sa kojima su se suočili samohrani roditelji, zaposleni roditelji dece sa invaliditetom, osobe obolele od retkih bolesti, žene izložene partnerskom i porodičnom nasilju i druge ugrožene društvene grupe, kao i Inicijativu za rešavanje načina isplate različitih socijalnih davanja u ovom periodu.

Ovaj zajednički rad omogućava da se sagledaju problem sa kojima se građani i građanke suočavaju i da se oni sistemski reše koliko je to moguće u okolnostima u kojima se sada nalazimo.