Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

XIII EVROPSKA NEDELjA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE


23.01.2019

Predavanje o HPV i prevenciji raka grlića materice u okviru XIII Evropske nedelje prevencije raka grlića materice

U okviru obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, u prostorijama Crvenog krsta Srbije je 23. januara organizovano predavanje namenjeno srednjoškolcima i volonterima Crvenog krsta Srbije. Na predavanju u organizaciji Crvenog krsta Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ prisustvovalo više od šezdeset mladih iz beogradskih srednjih škola. Predstavnice Instituta, dr sc. med. Katarina Boričić, specijalista socijalne medicine i ak. specijalista javnog zdravlja i dr Bojana Milošević, specijalista ginekologije i akušerstva su govorile o Human papiloma virusu (HPV) i prevenciji karcinoma grlića materice, kao i o značaju skrininga kao sekundarne mere prevencije ove vrste karcinoma. Ova aktivnost spada u redovne zdravstveno preventivne aktivnosti Crvenog krsta Srbije, a predavanje je otvorila Ivana Dašić Marisavljević, sekretarka Crvenog krsta Beograda pozdravivši okupljene.

Na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC)  i Evropske mreže registara za rak (ENCR), Srbija se i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi, posle Latvije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije. Takođe, naša zemlja se  i po umiranju od ove vrste raka kod žena, nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materica maligna bolest koja se može sprečiti. „RANO OTKRIVANjE MOŽE SPREČITI RAK GRLIĆA MATERICE” je  slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na žene svih generacija da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.

Prisutni učenici i volonteri su izrazili veliko interesovanje za temu i učestvovali u diskusiji predavanjima, sa svojim pitanjima i komentarima.