Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Zaposleni Crvenog krsta daju krv


16.08.2021

Zaposleni u Crvenom krstu Srbije i Crvenom krstu Beograd će u utorak, 17. avgusta, kod Immo outlet na Novom Beogradu, Gandijeva 21, u transfuziomobilu Instituta za transfuziju krvi Srbije dati krv u periodu od 10:00 do 14:00 časova.

Dođite na ovu akciju. Ako vam je daleko, potražite gde možete dati krv  i više informacija o tome ko može dati krv na sajtu Crvenog krsta Srbije www.redcross.org.rs . Dajte krv. Niko to neće učiniti umesto nas.

Crveni krst u Srbiji nedeljno organizuje više od 60 akcija dobrovoljnog davanja krvi širom zemlje, godišnje njih preko 3.500. Trudimo se da budemo blizu građanima i zajedno sa ovlašćenim transfuzijskim ustanovama činimo sve da se na akcijama građani osećaju dobrodošlo i prijatno. A najprijatniji osećaj je da znate da ste učinili sve što je u vašoj moći da nekome spasete život.

Promocija, regrutovanje i zadržavanje davalaca krvi predstavljaju zadatak Crvenom krstu Srbije u podršci sistemu zdravstvene zaštite, a s obzirom na to da se gotovo celog leta osećaju sezonske nestašice krvi, ovo je način na koji Crveni krst, pored toga što celokupna struktura Crvenog krsta sprovodi akcije dobrovoljnog davanja krvi, podstakne i svojim ličnim primerom građane da se odazovu akcijama dobrovoljnog davanja krvi. Nastavljamo i sa promocijom davalaštva na savremen način i time što će se istog dana lansirati i  posebno kreirani vajber stikeri posvećeni dobrovoljnom davalaštvu krvi. I to je  jedan od mnogih načina  koje koristimo da pozovemo svoje sugrađane da dođu i daju krv.

Krv je neophodna za različite medicinske intervencije kod građana koji se leče u sistemu zdravstvene zaštite jer život ne može da čeka da prestanu vrućine i da dođemo s godišnjih odmora... Hematološki, onkološki pacijenti, osobe koje su doživele saobraćajne traume i bebe koje se rađaju moraju imati bezbednu krv  koja je prikupljena, testirana, obrađena i distribuirana do bolnica-na raspolaganju. A rezerve krvi zavise od svih zdravih građana naše zemlje i od toga da li će se odlučiti da daju krv.