Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Zaposleni Crvenog krsta u akciji dobrovoljnog davanja krvi


13.01.2023

Danas su zaposleni Crvenog krsta Srbije i Crvenog krsta Beograda učestvovali na tradicionalnoj Zimskoj akciji dobrovoljnog davanja krvi koju organizuje Crveni krst Starog grada u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije u Biblioteci grada Beograda.

Želeći da pruže lični primer sugrađanima i pokažu zajedništvo sa velikom porodicom dobrovoljnih davalaca krvi,  akciji se odazvalo dvadeset troje zaposlenih iz sedišta Crvenog krsta. Ovo je još jedan način da se motivišu građani, odazovu i pridruže zajednici humanih i solidarnih ljudi na kojoj počiva zdravo društvo.

Zimski period  spada u periode kada smo  uobičajeno manje posvećeni odzivu na akcije dobrovoljnog davanja krvi, što drastično utiče na rezerve krvi koja je potrebna svakog dana. Zato je važno u vremenima praznika i odmora da se zalihe krvi održavaju jer nevolje koje zahtevaju transfuziju ne biraju.

Neke intervencije se mogu odložiti, ali se ne može odložiti život. Nekim  ljudima život zavisi od nas i od toga da li smo kao zdravi pojedinci spremni da pomognemo.

Transfuzija krvi ne postoji bez davalaca krvi a savremena medicina ne postoji bez transfuzije.