Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Završna konferencija projekta “Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba” u Albaniji


04.02.2019

Pred preko 80 učesnika 29. januara 2019. godine u Tirani je održana završna konferencija projekta “Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba“ (TASIOP). Konferenciju je otvorio Alban Ylli predsednik Albanskog udruženja gerijatara i gerontologa i koordinator mreže MOSHA, kao i projekta TASIOP u Albaniji, ističući značaj ovakve vrste projekata u Albaniji i regionu. Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Crvenog krsta Srbije koji koordinira projektom Nataša Todorović i dr Milutin Vračević.

Demografsko starenje je zahvatilo i Albaniju, piramida se menja, ima sve manje mladih i radno sposobnih, a uz prisutnu migraciju, neophodno je razmišljati o prilagođavanju različitih sistema ovom trendu. Ovakvi projekti omogućavaju da se kroz istraživanja, zagovaranje i kampanje utiče na javne politike kako bi se položaj starijih u društvu unapredio i kako bi se stvorili uslovi za punopravno učestvovanje starijih u zajednici i društvu.

U okviru projekta preko 1.154 starijih osoba iz svih delova Albanije prošlo je obuku na temu ljudskih prava i građanskog aktivizma. Kampanja za uvođenje besplatnog prevoza za starije preko 65 godina u Tirani i dalje traje i stariji smatraju da će ta kampanja poboljšati kvalitet života starijih koji žive u Tirani. Članice mreže MOSHA učestvovalli su u izradi akcionog plana  za zdravstvenu prevenciju 2017-2020, kao i u kampanji za unapređenje mentalnog zdravlja starijih. Sprovedeno je istraživanje o zdravstvenim i socijalnim potrebama starijih osoba u Albaniji, koje predstavlja dobru osnovu za zagovaračke aktivnosti.

Na konferenciji su predstavljeni mikroprojekti koji su realizovani u Albaniji i čiji će primeri dobre prakse, kao i oni iz mikroprojekata sprovedenih u drugim zemljama biti odštampani u publikaciji na samom kraju projekta.

Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije na konferenciji je govorila o uspesima celokupnog projekta i planovima za naredni period, šta je to što treba dalje da zagovaramo i razvijamo, šta treba dalje da unapredimo i na koji način. Ono što je značajno u ovom projektu je regionalna kohezija koju smo postigli implementacijom ovog projekta, ali i obaveza da nastavimo da zagovaramo za veću socijalnu uključenost starijih u društvima na Zapadnom Balkanu.

Zaključak cele konferencije je da je potrebno nastaviti sa radom na svim poljima, jer stariji ne mogu da čekaju.