Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Zdravlje i prva pomoć u zajednici (CBHFA)


09.07.2018

U periodu od 26. do 30. juna 2018. godine, u Zagrebu je održana edukacija za edukatore na temu "Zdravlje i prva pomoć u zajednici”. Edukacija je održana u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, a uz podršku Međunarodne federacije Društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca. Edukaciji je prisustvovalo preko 35 učesnika, predstavnika 15 Nacionalnih društava Crvenog krsta, predstavnici Međunarodne federacije Društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca iz Ženeve, Budimpešte i sa Kariba, kao i predstavnik organizacije Crveni nosevi iz Austrije. Učesnici su pre svega na edukaciji dali svoj doprinos unapređenju materijala koji će se dalje koristiti u edukaciji širom sveta. Predstavnici Crvenog krsta Srbije Nataša Todorović i dr Milutin Vračević učestvovali su na edukaciji.

Učesnici edukacije su kroz predavanja i pre svega ineraktivni rad imali mogućnosti da usavrše veštine fasilitacije u oblasti promocije zdravlja i prve pomoći u zajednici koja ima za cilj mobilizaciju članova zajednice da naprave korak ka bihejvioralnoj promeni u cilju upražnjavanja zdravih stilova života i jačanja kapaciteta zajednice za prevenciju. Pored toga usavršavane su veštine učesnika za mobilizaciju zajednice i za organizovanje adekvatne procene potreba i planiranje aktivnosti.

Važan deo edukacije bio je upravo praktična procena potreba koja je organizovana u Migrantskom centu u Zagrebu, gde su učesnici imali zadatak da procene potrebe različitih kategorija migranata i da nakon toga praktično analiziraju dobijene podatke.

Edukacija je predstavljala i jačanje kapaciteta Nacionalnih društava Crvenog krsta u cilju daljeg korišćenja modula za edukaciju na temu "Zdravlje i prva pomoć u zajednici”.