Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Zdravo starenje- obuka


30.04.2022

U cilju unapređenja kvaliteta života starijih osoba i osoba sa invaliditetom na Zapadnom Balkanu važan korak je prevencija i koncept zdravog starenja. Tako da je 28. i 29. aprila Crveni krst Srbije održao obuku za partnere. Obuka je bila namenjena koordinatorima psihosocijalne podrške u okviru projekta „Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom COVID-19 i budućih kriza“, projekta koji finansira Evropska unija i Austrijska agencija za razvoj.

Obuka je obuhvatila važne oblasti koje se tiču zdravih stilova života i zdravog starenja oslanjajući se na Dekadu zdravog starenja Svetske zdravstvene organizacije 2020-2030 koja sadrži četiri tematske celine:

  • Okruženje prilagođeno svim starosnim grupama
  • Borba protiv ejdžizma
  • Integrisane usluge zdravstvene i socijalne zaštite
  • Usluge dugotrajne nege

Pored osnovnih podataka o starenju i zdravlju, obuka je obuhvatala ejdžizam i abilizam, mitove o starenju, procenu zdravlja, značaj fizičke aktivnosti, zdrave ishrane, prevenciju nezaraznih bolesti, socijalnu izolaciju i celoživotno učenje, kao i osnovne korake u promeni ponašanja.

Obuka je održana onlajn i bilo je prisutno 22 učesnika predstavnika organizacija partnera iz regiona Zapadnog Balkana. Obuku su držali Nataša Todorović i dr Milutin Vračević eksperti iz Crvenog krsta Srbije.