Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA KOJOM SE SPASAVAJU ŽIVOTI MIGRANTA NA BALKANU


18.12.2019

Crveni krst Srbije Vas povodom Međunarodnog dana migranata 18. decembra poziva u Zadužbinu Ilije. M Kolarca, Studenski trg 5, u 13 časova, na svečano otvaranje izložbe pod nazivom, "ZDRAVSTVENA ZAŠTITA KOJOM SE SPASAVAJU ŽIVOTI MIGRANTA NA BALKANU".

Fotografije su nastale u migrantskim centrima u Srbiji (Subotici i Somboru), Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji, tokom jula i avgusta 2019. godine, zahvaljujući podršci Međunarodne Federacije Društava Crvenog Krsta i Crvenog Polumeseca (MFCK) i fotografu Victoru Lackenu koji je pokušao da putem foto aparata ispriča istinitu priču o migrantima koji se nalaze u tri države na Balkanu. Fotografijama je pokušao da dočara izazove sa kojima se suočavaju izbeglice i migranti na svom dugom i teškom putovanju i kada im je pored ostalog potreban i pristup zdravstvenoj zaštiti. Svojom fotografijom Victor nam prenosi sve one aktivnosti koje utiču na kvalitet života i dostojanstvo. Preko 30 fotografija dočaraće vam trenutke u životu izbeglica i migranata.

Victor Lacken je fotograf i autor dokumentarnih filmova koji živi u Amsterdamu, Holandija. Viktor je radio za MFCK i ranije, tokom vanrednih situacija u Bangladešu, zapadnoj Africi i južnoj Africi a 2015. godine dobio je AIDEX nagradu za humanitarnu fotožurnalistiku za svoj rad vezan za epidemiju ebole.