Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

ZIMSKA KAMPANjA DAVANjA KRVI


03.02.2020

Zadatak Crvenog krsta jeste da promoviše dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno davanje krvi i organizuje akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Zajedno sa ovlašćenim transfuzijskim ustanovama Crveni krst u Srbiji organizovao je 3.545 akcija davanja krvi tokom cele 2019. godine, ali je u zimskim i letnjim mesecima često smanjen odziv davalaca krvi. Zaposleni u Crvenom krstu dva puta godišnje, tokom sezonskih nestašica daju krv.

Zbog toga vas pozivamo na akciju dobrovoljnog davanja krvi koju organizuje Crveni krst Vračar u SO Vračar u Beogradu, (Njegoševa 77, sala u prizemlju) na kojoj će zaposleni iz Crvenog krsta Srbije i Beograda dati krv u sredu, 5. februara u 11:30 časova u okviru zimske kampanje dobrovoljnog davanja krvi.

Početkom nedelje, Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je javnosti da posebno nedostaju krv A grupe kao i krv svih Rh negativnih krvnih grupa.

Na fejsbuk stranici Crvenog krsta Srbije možete pronaći šta nas u Crvenom krstu motiviše da dajemo krv: https://www.facebook.com/redcrossofserbia kao i na stranici posvećenoj davalaštvu krvi i Trikživota https://www.facebook.com/ddksrbija/

Da biste dobili informaciju gde se u zemlji na dnevnom nivou može dati krv, posetite veb sajt Crvenog krsta Srbije www.redcross.org.rs.

Beograđani mogu da daju krv i svakog radnog dana u Institutu za transfuziju krvi Srbije, u ulici Svetog Save 39 od 7:00 do 19:00 sati, u Urgentnom centru od 9:00 do 16:00, u Zemunskoj bolnici ulica Vukova 9, radnim danima od 7:00 do 17:00 časova kao i na akcijama dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog krsta u Beogradu i širom Srbije.

Ako čekamo da se nesreća dogodi, možda nećemo moći da pomognemo onima koje najviše volimo. Zato ne treba da čekamo da se nesreća desi, već da uvek bude rezervi krvi za sve nas.

Budite nečija šansa za život, dajte krv!