Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Šesta zajednička sednica Saveta za unapređenje međugeneracijske saradnje i solidarnosti i Saveta za pitanja starosti i starenja


01.11.2019

Zajednička, šesta sednica Saveta za unapređenje međugeneracijske saradnje i solidarnosti i  Saveta za pitanja starosti  i starenja održana je u Vladi Republike Srbije 31. oktobra 2019. godine. Sednicu je otvorila i vodila prof. dr Slavica Đukić Dejanović ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica oba Saveta.

Na sednici je usvojena inicijativa koja se odnosi na prikupljanje podataka o nasilju nad licima starijim od 65 godina, jer zavodi za statistiku i centri za socijalni rad imaju evidencije uglavnom za maloletna i punoletna lica, ali ne i za starije osobe. Usvojena inicijativa podrazumeva da svi članovi saveta daju svoj doprinos u prikupljanju informacija i podataka u vezi sa ovim pitanjem.

Ministarka se osvrnula na Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2019. godini koji je raspisao Kabinet na čijem je čelu, gde je po prvi put ove godine, u proces rangiranja, uvršten kriterijum koji dodatne poene daje projektima koji su svoje predloge mera usmerili na podršku starosno osetljivom stanovništvu (rano detinjstvo, adolescencija, starost).

Nataša Todorović, saradnica Crvenog krsta Srbije i članica oba Saveta na ovoj sednici predstavila je projekat Osnaživanje starijih žena: prevencija zlostavljanja kroz promenu socijalnih normi u Srbiji i Austriji (EmPreV) članicama Saveta.