Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Добро чувана породична тајна – злостављање старијих особа


25.12.2015

Конфреренција под називом "Добро чувана породична тајна – злостављање старијих особа" одржана је у петак 25. децембра у 12 часова у Медија центру.  На конференцији су  представљени резултати истраживања које је Црвени крст Србије реализовао у сарадњи са Повереницом за заштиту равноправности Бранкицом Јанковић, а уз подршку Популационог фонда Уједињених нација (UNFPA), Канцеларија у Београду.

Злостављање и видови насиља над старијима представљају, пре свега, облик кршења људских права и губитак поштовања. О њему се до сада врло мало говорило, углавном је то била табу тема која се гурала под тепих. 

Однос према насиљу у породици се мењао током времена и од ранијег становишта да је то пре свега део приватне сфере, данас се сматра да је то проблем од много ширег друштвеног значаја и да као такав треба да буде третиран са становишта различитих јавних политика.

О феномену насиља над старијима нема довољно података како у свету тако ни у Србији. Подаци Светске здравствене организације показују да 4% до 6% старијих трпи неки од облика злостављања у својој кући, али се претпоставља да је тај број много већи, јер велики је број случајева који никада нису документовани и регистровани, јер старије особе не пријављују насиље због страха, стида и стигме. Оскудност информација о насиљу над старијим особама указује да је то још увек табу не само у Србији, већ широм Европе.

Циљ иовог истраживања је био да се утврди учесталост злостављања над старијима у Републици Србији, као и учесталост различитих типова злостављања: физичког, психичког, финансијског, сексуалног злостављања и занемаривања. Намера је била да се пре свега злостављању старијих особа, које још увек представља добро чувану породичну тајну, да видљивост и понуде решења која ће омогућити старијим особама да живе достојанствено, без страха и стида у сигурном и безбедном окружењу.

Истраживање је спроведено током августа и септембра 2015. године путем телефонске анкете. Спроведено је на узорку од 800 случајно одабраних старијих грађана који живе на целој територији Србије.

Утврђено да је 19,8 посто старијих особа доживело неки од облика злостављања и насиља у трећем животном добу, а у последњих годину дана искуство злостављања имало је 11,00 посто анкетираних.

Говорили су:

проф др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије

Марија Раковић, Популациони фонд Уједињених нација (UNFPA)

Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности

Наташа Тодоровић, Црвени крст Србије