Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Еvrоpsкa nеdеlja bоrbе prоtiv rака grlićа mаtеricе


27.01.2022

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 17. do 23. januara 2022. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Pоčеtак Еvrоpsке nеdеljе bоrbе prоtiv rака grlićа mаtеricе obeležen je оnlајn prеdаvаnjеm које је 18. januara оrgаnizоvао Crveni krst Srbije u partnerstvu sa Institutom zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”, оdnоsnо Cеntrom zа prоmоciјu zdrаvljа, Cеntrom zа prеvеnciјu i коntrоlu bоlеsti i Kаncеlаriјom zа sкrining rака.

Predavačice su bilie:

dr Snеžаnа Živкоvić Pеrišić, spеc.еpidеmiоlоgiје, Nacionalni koordinator registra za rak - tema: Epidemiološke karakteristike raka grlića materice

prim dr sc. med. Kаtаrinа Bоričić, spec. socijalne medicine, Nacionalni koordinator  programa primarne prevencije oboljenja izazvanih humanim papiloma virusom – tema: Primarna prevencija raka grlića materice

dr Bојаnа Milоšеvić, spеc. ginекоlоgiје i акušеrstvа, Nacionalni koordinator za skrining raka grlića materice - tema: Sekundarna prevencija raka grlića materice.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI – REDOVNOM KONTROLOM POBEDIĆEMO KARCINOM GRLIĆA MATERICE” je slogan 16. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koji pokreće žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i obaviti preventivni pregled.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, tokom 2019. godine registrovano je 1.044 novoobolelih žena, a 438 žena je umrlo od ove maligne lokalizacije. Na osnovu najnovijih procena za 2020. godinu, Evropskog informacionog sistema, žene u Srbiji se sa stopom obolevanja od 23,3 na 100.000, nalaze na petom mestu u Evropi posle Crne Gore, Rumunije, Estonije i Litvanije. Stope umiranja od raka grlića materice su visoke. Mortalitet od raka grlića materice je 8,8 na 100.000 žena. Upravo je prevencija vrlo važan korak u zaštiti zdravlja žena.

Ovom predavanju prisustvovalo je 54 volontera i profesionalca iz Crvenog krsta Srbije koji se bave zdravstvenom prevencijom.