Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Јавно заговарање засновано на доказима


06.12.2016
eu
austrien development
austrijski ck

Протеклог викенда чланице мреже ХуманаС учествовале су на обуци која се бавила јавним заговарањем заснованим на доказима и проверљивим подацима. Обука је одржана у београдском хотелу Палаце, а модераторка је била Снежана Стојановић.

Обука представља део регионалног пројекта “Иницијатива за социјално укључивање старијих особа” којим координира Црвени крст Србије, а чији је један од циљева успешно јавно заговарање код доносиоца одлука заједно са и у интересу старијих особа, за промене које ће омогућити њихово веће учешће у јавном животу и бољу социјалну укљученост на свим нивоима. Пројекат је финансиран од стране Европске уније и Аустријске агенције за развој и поред Србије спроводи се још и у Албанији, Босни и Херцеговини, Македонији и Црној Гори.

Током обуке фокус је био на разјашњењу значаја и техника везаних за концепт јавног заговарања заснованог на доказима и проверљивим подацима као стандарда за заговарачки рад организација цивилног друштва окупљених у мрежу ХуманаС. Дискутовано је и о препознавању проблема, идентификовању доносиоца одлука ка којима је заговарање усмерено, објашњен је концепт троугаоне анализе која обезбеђује релевантност теме и указује на потребне активности у припремном периоду за заговарање.

Учесници су затим кроз практичан рад у групама, а на основу у овом пројекту раније направљене ситуационе анализе, одлучивали о проблемима који могу бити предмет заговарачке кампање у каснијем току пројекта. Дискутовано је о могућим темама, у контексту њихове релевантности за популацију старијих у Србији али и познавања наредних корака у процесу придруживања Европској унији који могу бити помоћ или препрека у заговарању. Расправљано је о могућим политичким решењима на различитим нивоима и томе како заговарање од стране мреже организација цивилног друштва на најефикаснији начин може да допринесе досезању ових политичких решења. До краја обуке представници мреже су се сложили око теме будуће заговарачке кампање и договорили око наредних корака које треба предузети у погледу сакупљања прелиминарних информација и контакта како би се кренуло у сакупљање проверљивих података на којима ће кампања наредне две године бити заснована.