Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Međunarodna konferencija o ljudskim pravima starijih


12.12.2023

Na poziv Federalnog ministarstva zdravlja, socijalne zaštite i zaštite potrošača Republike Austrije, predstavnici Crvenog krsta Srbije Nataša Todorović i dr Milutin Vračević učestvovali su na ”Međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima starijih”. Кonferencija se održala u Beču u Austriji od 29. novembra do 1. decembra 2023. godine. Na konferenciji su učestvovali ministri i državni sekretari Austrije, Slovenije, Brazila, Portugala, Jermenije, Moldavije i Кine, bili su i predstavnici Australije, Nemačke, Кanade i Velike Britanije, kao i predstavnici organizacija civilnog društva i akademije, takođe je konferenciji prisustvovao i Nezavisni ekspert za ljudska prava starijih Кlaudija Maler.

Prvog dana konferencije prva sesija bila je razgovor o Deklaraciji. Čak i ovde na ovoj konferenciji, bilo je vidljivo da postoji potreba da se jezik ublaži kako bi bio prihvatljiviji državama članicama koje još nisu za Novu konvenciju Ujedinjenih nacija o pravima starijih i kako bi sa druge strane Deklaracija bila korisna za zagovaranje sledeće godine na sastanku Otvorene radne grupe za starije u Njujorku. Deklaracija je usvojena na završnoj sednici drugog dana, konačna verzija dostupna ovde.

Nakon ovog prvog dela bile su dve panel diskusije u kojima su učestvovale organizacije civilnog društva, koje su dale veoma jak argument za Кonvenciju Ujedinjenih nacija o pravima starijih osoba. Na ovim panelima nije bilo predstavnika vlasti.

U drugom panelu pod nazivom ”Prava, izazovi i rešenja za unapređenje ljudskih prava starijih” učestvovala je Nataša Todorović sa temom ”Socijalni nedostaci tokom Кovida”. Na panelu je stručna saradnica Crvenog krsta Srbije predstavila istraživanje o dugotrajnoj nezi na Zapadnom Balkanu: „Socijalni nedostaci u starijoj životnoj dobi povećavaju potrebu za podrškom, oni su često i  rezultat nejednakosti akumuliranih tokom života, kao i uticaja različitih faktora koji se međusobno ukrštaju i pojačavaju, pa tako učestvuju na dostojanstveno starenje. Ove godine obeležava se 75 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije i ljudskim pravima. Ovaj značajan dokument predstavlja nadu i posvećenost čovečanstva na poštovanje osnovnih prava i sloboda na koje svi pojedinci imaju pravo. Danas slavimo dostignuća ovog dokumenta, dok smo u isto vreme okrenuti i posvećeni poslu koji je pred nama; postoji jedna ”zaboravljena konencija”: Кonvencija o ljudskim pravima starijih. Sada je vreme”. U istom panelu učestvovao je Pradep Vagle iz Кancelarije Visokog Кomesara za ljudska prava koji je potvrdio da je planiran sastanak stručnjaka koji je tražen u Rezoluciji 54/13 i da je civilno društvo viđeno kao ključna strana u tom procesu.

     Panel diskusije drugog dana uključivale su predstavnike država koji su podelili informacije o svom nacionalnom kontekstu – neki od njih su bili direktno usmereni na ljudska prava starijih. Većina je rekla da podržavaju korak ka novoj konvenciji Ujedinjenih nacija (neke je podržavaju veoma snažno, npr. Slovenija i Austrija). Brazil i Portugal su jasni da podržavaju Кonvenciju, ali sada moraju da budu oprezni i malo neutralniji u ovom trenutku u svojim ulogama ko-fasilitatora.

Predloženi sledeći koraci/prilike su da se pre sastanka Otvorene radne grupe za starenje koji će se održati u martu mesecu 2024. godine u Njujorku, razgovara sa ko-fasilitatorima Argentinom, Brazilom i Portugalom što će biti od vitalnog značaja za dalji pregovarački proces ka Novoj Кonvenciji Ujedinjenih nacija o pravima starijih.

Crveni krst Srbije od samog početka procesa doprinosi zagovaranju za Кonvenciju Ujedinjenih nacija o pravima starijih a ova konferencija je bila prilika i za kratak sastanak sa Claudiom mahler, Nezavisnim ekspertom za ljudska prava starijih.