Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Dan ljudskih prava - 10. decembar


11.12.2017

Predstavnica Crvenog krsta Srbije Nataša Todorović učestvovala je na Forumu „O nama sa nama“ – Izazovi u ostvarivanju prava starijih iz njihovog i iz ugla Zaštitnika građana, koji je organizovao Zaštitnik građana u subotu, 9. decembra 2017. U Beogradu. Na ovom skupu, uvodničari su pored NatašeTodorović bili i Vladana Jović, zamenica zaštitnika građana Republike Srbije, Nadežda Satarić, predsednica NVO Amity i Vasilije Bjelobrković, zamenik predsednika Saveza penzionera Srbije.

Predstavnica Crvenog krsta Srbije je istakla da je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima usvojena 1948. godine, mi sada praktično ulazimo u 70. godinu od njenog usvajanja, ona je sada jednako značajna kao i na početku. Sa druge strane tokom svih ovih godina uvideli smo da ljudska prava nisu statična institucija, već su dinamična i promenljiva, što se ogleda u njihovom stalnom proširenju. Ona se razvijaju i menjaju. Ljudska prava predstavljaju jednakost, ali ta jednakost ne znači istost, već otvorenost koja omogućava da se prepoznaju različiti načini zadovoljenja različitih grupa.

Mi kao civilni sektor se zadnjih deset godina zalažemo za usvajanje nove Konvencije o pravima starijih osoba, koja će omogućiti prepoznavanje potreba starijih i zaštititi ljudska prava starijih žena i muškaraca. Razlog za to je upravo što su prava često nevidljiva, starije osobe su nedovoljno informisane, ostvarivanje prava često izgleda kao paukova mreža sistema koja otežava njihovo ostvarenje, a nedovoljna je i promocija nezavisnih institucija i primera dobre prakse.