Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba


17.03.2016

Prvi regionalni sastanak projekta „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba“

Crveni krst Srbije je od 9. do 11. marta uspešno organizovao prvi regionalni sastanak u okviru projekta „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba“ a koji se od početka februara implementira u pet država regiona uz finansijsku podršku Evropske unije kroz IPA fond, kao i Austrijske razvojne agencije ADA. Projekat koordinira Crveni krst Srbije, a tehničku podršku pruža Austrijski Crveni krst. Projekat predstavlja trogodišnji zajednički napor da se ojača pozicija starijih osoba u regionu kako bi učestvovale u donošenju odluka koje se tiču njih, njhove zajednice i društva u kome žive, kao i organizacija civilnog društva koje treba da budu funkcionalna spona između samih starijih osoba i institucija sistema kako bi se obezbedilo puno poštovanje ljudskih prava, pristup uslugama i servisima i obezbedilo aktivno učešće pojedinca u  zajednici i društvu.

Partneri u projektu su Albansko udruženje gerontologa i gerijatara, NVO Osmijeh iz Bosne i Hercegovine, Makedonski Crveni krst i NVO Humanost iz Makedonije, kao i Crveni krst Crne Gore.

Na trodnevnom sastanku koji je u svečanoj sali Crvenog krsta Srbije otvorila gospođa Vesna Milenović, Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije partneri su diskutovali o prvoj godini aktivnosti u projektu tokom koje će svaki od partnera raditi na ojačavanju organizacija civilnog društva koje se bave javnim zagovaranjem za bolje uključivanje starijih osoba u aktivnosti zajednice i društva. U prvoj godini projekta svaki od pet partnera radiće na analizi situacije – kako pravnih okvira tako i kapaciteta civilnog društva u svojim zemljama da se uspešno bavi zagovaranjem za ovu temu – a zatim i na strateškom planiranju koje će uzeti u obzir izgradnju potrebnih kapaciteta  kao i uočene potrebe iz oblasti javnog zagovaranja. Ovo će biti pripreme za istraživanja koja će se u svakoj od država u projektu baviti najrelevantnijom temom za stariju populaciju i čiji će rezultati biti osnova za aktivnosti zagovaranja do kraja projekta.

Sastanak je imao i element izgradnje kapaciteta kroz sesiju sa resurs centrom Tehničke podrške organizacijama civilnog društva, čije su stručnjakinje dale veliku pomoć partnerima u pogledu tehničkih detalja upravljanja projektom ali i vidljivosti projektnih aktivnosti. Pored toga, stručnjakinja britanske organizacije civilnog društva HelpAge International , gospođa Bridget Sleap je održala sesiju koja se ticala sakupljanja podataka u cilju uspešnog javnog zagovaranja, kao jednu od pripremnih aktivnosti za istraživanja u svim državama projekta. Predstavnici Tima za socijalnu inkluziju i smanjenje siromaštva vlade Srbije govorili su učesnicima sastanka o socijalnoj inkluziji i radu sa grupama građana u cilju povećanja uključenosti starijih osoba na lokalnom nivou.

Partneri su sastanak završili uz konkretne planove za rad u sledeća tri meseca i uspostavljene kanale komunikacije.