Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Konferencija „Osnaživanje neformalnih negovatelja u Crnoj Gori, Srbiji i Austriji – Pristupi i dobre prakse za neformalne negovatelje“ u Crvenom krstu Crne Gore


03.06.2022

Crveni krst Crne Gore je u svom objektu u Sutomoru, između 31. maja i 1. juna 2022. godine organizovao konferenciju „Osnaživanje neformalnih negovatelja u Crnoj Gori, Srbiji i Austriji – Pristupi i dobre prakse za neformalne negovatelje“, u okviru projekta „Inovativne usluge u lokalnoj zajednici (I-CCC)“. Ova konferencija deo je aktivnosti na osnaživanju neformalnih pružalaca nege a koju Crveni krst Srbije već nekoliko godina sprovodi kroz različite projekte i inicijative, a predstavnici Crvenog krsta Srbije, Nataša Todorović i dr Milutin Vračević su učestvovali.

Na konferenciji su između ostalih učestvovali Jelena Dubak, Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, Slobodan Mandić, direktor direktorata za kontrolu zdravstvene zaštite u Ministarstvu zdravlja, Biljana Vučetić, koordinatorka Direktorata za socijalno staranje i dečiju zaštitu, Dana-Carmen Bachmann, šefica odeljenja zaduženog za dugotrajnu negu pri Evropskoj komisiji i Dr. Luis Arturtoniz, predstavnik organizacije „Alzheimer`s Disease International“.

U stručnom delu konferencije održana je panel diskusija „Izazovi i inovacije u pružanju podrške neformalnim negovateljima u Austriji, Srbiji i Crnoj Gori“ u kojoj su učestvovale Jelena Šofranac, direktorka Doma za stare “Podgorica”, Monika Wild, ekspertkinja za dugotrajnu njegu iz Austrije i Nataša Todorović, ekspertkinja za zdravlje i prevenciju nasilja nad starijima, iz Crvenog krsta Srbije. Panelistkinje su predstavljajući iskustva iz različitih socio-kulturoloških koneksta diskutovale o brojnim barijerama i problemima neformalnih negovatelja. Nataša Todorović je govorila o sve manjem broju neformalnih negovatelja koje će društvo imati na raspolaganju kako decenije budu prolazile, zahvaljujući migracijama iz ruralnih u urbane krajeve ali i migraciji profesionalnih negovatelja i trendu demografskih promena u čitavom svetu, o rizicima po njihovo mentalno zdravlje i načinima da se ono zaštiti, o ogromnom značaju veptine komunikacije koju oni moraju savladati, posebno kada se radi o davanju podrške dementnim osobama. Pomenula je i promene socijalnih normi koje mora pratiti promena u samom sistemu, pristupu tržištu rada za neformalne negovatelje i većoj formalnoj podršci za njih.

Dr Milutin Vračević je u okviru konferencije moderirao diskusiju o zagovaranju za neformalne negovatelje i alatkama potrebnim za zagovaranje. Ovde su predstavljeni i kontekst u kome se danas pruža neformalna nega kao i projekcije za naredne decenije, i potrebe za zagovaranjem, kao i inovativni pristupi u zagovaranju koji treba da obezbede položaj neformalnih negovatelja, kvalitetniju negu i niži rizik od zlostavljanja starijih u budučnosti.

Projekat „Inovativne usluge u lokalnoj zajednici (I-CCC)“ finansiraju Evropska unija i Austrijska razvojna agencija.