Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILjA NAD STARIJIM OSOBAMA


13.06.2016

OBELEŽAVANjE 15. JUNA, MEĐUNARODNOG DANA BORBE PROTIV NASILjA NAD STARIJIM OSOBAMA

Pozivamo Vas na okrugi sto povodom 15. juna Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima koji organizuju Crveni krst Srbije i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA). Okrugli sto «Ne zatvarajmo oči: zaustavimo zlostavljanje  starijih« biće održan u Crvenom krstu Srbije 15. juna sa početkom u 10:30 časova.  Na okruglom stolu govoriće ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, dr. Elisabeth Pittermann, predstavica za pitanja zdravstva Saveza Penzionera Austrije, Vesna Milenović, generalni sekretar i Nataša Todorović Crveni krst Srbije, Marija Raković iz Populacionog fonda Ujedinjenih nacija i dr Slavica Golubović iz Gerontološkog centra Beograd.

Okrugli sto posvećen je senzibilizaciji javnosti i profesionalaca na temu diskriminacije i nasilja nad starijima. Glavni naglasak kao i ranijih godina biće na zagovaranju za donošenje Nove Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima starijih. Postojeće UN Konvencije o ljudskim pravima ne pokrivaju u dovoljnoj meri specifičnosti starijih osoba, što može da dovede do kršenja ljudskih prava starinjih, do diskriminacije i nasilja u okviru porodice, zajednice u kojima žive ili u  institucijama kojima se obraćaju za usluge i pomoć. 

Nova Konvencija bi obavezala Vlade širom sveta da se posvete više pažnje starijima i novim merama i javnim politikama kojim bi se unapredili sistemi zaštite starijih od nasilja i diskriminacije. U praksi bi Konvencija obezbila veću jednakost pred Zakonom i jednako pravo na raspolaganje imovinom, pravo na informisanje, pravo na socijalnu sigurnost, pravo na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, pravo na rad i celoživotno učenje – sve što im pripada na osnovu zakona i drugih konvencija, ali su im neka od ovih prava u stvarnom životu neretko van  domašaja. Poznato je da je jedna od tri osobe širom sveta doživela neki oblik zlostavljanja. Uprkos tome podaci pokazuju da mali broj država, tačnije 1/3 ima strategije za borbu protiv nasilja nad starijima, a samo 26% država širom sveta ima kampanje posvećene edukaciji profesionalaca da prepoznaju zanakove nasilja nad starijim osobama. Zlostavljanje starijih je i danas jedan od poslednjih društvenih tabua koji nije dovoljno prepoznat od strane javnosti i iz toga proizilazi i tišina na strani struke: čak i u razvijenim državama malo je podataka i istraživanja ovog fenomena.

Poslednje istraživanje na temu zlostavljanja starijih u Srbiji  sproveli su Crveni krst Srbije i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, a uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija krajem 2015. godine  pokazalo je: da je 19,8% starijih doživelo neki oblik zlostavljanja tokom trećeg životnog doba, a u poslednjih godinu dana nasilje je doživelo 11% starijih. Višestruko zlostavljanje kombinaciju više tipova zlostavljanja doživelo je 5,5% starijih.

Dan borbe protiv nasilja nad starijima prvi put je u svetu obeležen 15. juna 2006. godine, a inicijator njegovog obeležavanja bila je Međunarodna mreža za prevenciju nasilja nad starijima (INPEA). U Srbiji je prvi put ovaj datum obeležen 15. juna 2007. godine na inicijativu Crvenog krsta Srbije i mreže HumanaS. Od tada se svake godine ovaj datum obeležava uz usku saradnju javnog i civilnog sektora.

Ujedinjene Nacije su na zasedanju Generalne Skupštine održanom 19.decembra 2011. godine u Njujorku rezolucijom 66/127 zvanično prepoznale zlostavljanje starijih kao javno-zdravstveni i socijalni problem koji ugrožava zdravlje starijih i krši njihova ljudska prava. To je problem koji zahteva reagovanje međunarodne zajednice pa je 15. juni kao Dan borbe protiv nasilja nad starijima uvršten u kalendar Ujedinjenih Nacija.