Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Obeležavanje Međunarodnog dana nestalih lica


30.08.2023

Povodom Međunarodnog dana nestalih lica danas je u Pres-centru UNS-a održana konferencija za štampu na kojoj su govorili: Duško Čelić, predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, Zorica Blagojević, majka nestalog Srećka (14 god.) i sestra nestalog Bobana (25 god.), Dragana Majstorović, majka nestalog Ivana Majstorovića (17 god.).

U ime Crvenog krsta Srbije, prisutnima se obratio generalni sekretar Ljubomir Miladinović. On je javnosti i porodicama žrtava uputio podršku u njihovoj borbi za ostrvatenje prava na istinu i pravdu.

„Prošlo je više od trideset godina nakon izbijanja prvog sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, mnoge porodice još uvek tragaju za svojim najmilijima i ne mogu da završe proces tugovanja, nisu imale priliku da se oproste od svojih najmilijih“, kazao je Miladinović i dodao da je nepoznata  sudbina nestalih najteža humanitarna posledica sukoba, te da uz porodice nestalih i čitavo društvo nosi veliki teret nepoznate sudbine svakog svog člana. On je istakao da se i dalje skoro 10.000 lica vodi kao nestalo iz ratova devedesetih na teritoriji bivše Jugoslavije, u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu i Metohiji, te da je neophodno uložiti dodatne napore da se ovaj problem prevaziđe jer bi to doprinelo ostvarivanju napretka u međusobnim odnosima u regionu.

Miladinović je podsetio da se među nestalima nalaze i dr Andrija Tomanović, humanitarac i volonter, član rukovodećih organa nacionalnog društva i Crvenog krsta Kosova i Metohije i Milorad Dejanović, službenik Crvenog krsta Kačanik. Oni su, prema rečima generalnog sekretara, 1999. godine prisilno odvedeni i nestali bez traga. Njihova sudbina, kao i sudbina ostalih nestalih mora biti rešena, a imena im ne smeju biti zaboravljena.

„Smatramo posebno značajnim da se Zakon o nestalim licima u Republici Srbiji, u čijoj je izradi Crveni krst Srbije bio aktivni učesnik, usvoji u što skorijem vremenu. To je sigurno deo obaveze našeg društva prema porodicama nestalih a svakako i jedan od bitnih načina da iskažemo svoju solidarnost sa njima. Jer, niko ne sme biti zaboravljen“, rekao je Miladinović i istakao da Crveni krst od početka izbijanja sukoba na prostorima bivše Jugoslavije stoji uz porodice nestalih i kontinuirano, u skladu sa mogućnostima, pruža podršku i pomoć porodicama nestalih što će nastaviti i ubuduće da čini.

„Crveni krst Srbije je od Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Beogradu, u periodu od 2009. do 2011. godine preuzeo predmete nestalih lica na području bivše Jugoslavije čije porodice žive na teritoriji Republike Srbije“, kazao je Miladinović i pozvao sve koji to nisu učinili da otvore zahtev za traženje svojih nestalih. On je naglasio da Crveni krst Srbije, u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, realizuje projekat iz oblasti mentalnog zdravlja i psihosocijalne podrške posvećen porodicama nestalih lica koji žive u Republici Srbiji.

„Uveravamo vas da ćete, kao i do sada, i ubuduće u Crvenom krstu Srbije imati dobrog, pouzdanog i posvećenog saradnika“, zaključio je Miladinović.

Na konferenciji je bio emitovan spot sa prigodnim porukama i podacima u koprodukciji Koordinacije, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Crvenog krsta Srbije, a nakon konferencije učesnici skupa su kod Spomenika nestalim i stradalim licima u ratovima 90-ih, na prostoru bivše SFRJ u Tašmajdanskom parku položili venac i cveće.