Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Regionalni Forum – Ciljevi održivog razvoja


18.03.2024

U okviru Regionalnog foruma, Ciljevi održivog razvoja koju organizuje Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija (UNECE) u Ženevi u Švajcarskoj, predstavnici Crvenog krsta Srbije Nataša Todorović i dr Milutin Vračević učestvovali su 14. marta 2024 na događaju pod nazivom Mirna društva za sve uzraste: sprečavanje i rešavanje nasilja nad starijim osobama. Ovaj događaj organizovan je u okviru ostvarenja Cilja 16 i Cilja 17.

Pokazalo se da su nedavne krize i ratovi, kao i Kovid-19 pandemija i povećanje troškova života, dovele do povećanja rizika od nasilja nad starijim osobama. Sa druge strane,  problem nasilja nad starijima je malo prisutan u Agendi 2030. Iz tog razloga ovaj događaj imao je za cilj da se o ovom problemu govori na nivou javnih politika i da se predstave primeri obuka namenjenih starijim osobama, profesionalcima i svim osobama koje dolaze u kontakt sa starijim osobama. Pored obuka govorilo se o jaćanju partnerstava na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou.

Predstavnici Crvenog krsta Srbije predstavili su istraživanje i obuke koje su sprovedene u okviru različitih projekata. Obuke koje je sproveo Crveni krst Srbije bile su namenjene starijim ženama, te obuke nisu bile samo usmerene na informacije o tipovima nasilja, načinima prijave, već predstavljaju i jačanje kapaciteta starijih žena. Druge obuke koje Crveni krst Srbije sprovodi namenjene su gerontodomaćicama i socijalnim radnicima, jer su to upravo osobe koje rade sa starijim osobama i koje treba da reaguju u slučaju nasilja.

Crveni krst Srbije ima i licenciranu obuku o prevenciji nasilja nad starijim ženama za socijalne radnike. Pored toga kao primer dobre prakse predstavljeno je i partnerstvo i obuke koje je Crveni krst Srbije sproveo u Gruziji i Kirgistanu.

https://regionalforum.unece.org/events/regional-forum-2024