Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Tuberkuloza je izlečiva bolest


07.03.2013

Crveni krst Srbije organizovao je u sredu 6. marta Drugi redovni godišnji sastanak Jedinice Crvenog krsta za sprovođenje projekta “Kontrola tuberkuloze u Srbiji”. Na sastanku su predstavljeni rezultati sprovođenja programa “Kontrola tuberkuloze u Srbiji” u 2012. godini, a govorilo se i o održivosti nacionalnog programa kontrole tuberkuloze. Predstavljena su iskustva saradnika u aktivnom traganju za obolelima u populaciji korisnika narodnih kuhinja, seksualnih radnika i injektirajućih korisnika droga, a prezentovani su i rezultati u traganju za osobama iz kontakata obolelih pripadnika romske nacionalne manjine, zapažanja iz ugla pneumoftiziologa koji su dežurali u “Drop in” centrima.

Učesnici skupa informisani su o iskustvima u kontroli tuberkuloze organizacija Crvenog krsta iz regiona. Predstavljajući rezultate aktivnosti Crvenog krsta Srbije u projektu “Kontrola tuberkuloze u Srbiji”.

Vesna Milenović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije rekla je da je za nešto više od dve godine aktivnim traganjem za obolelima u posebno osetljivim populacijama Crveni krst Srbije doprineo da se stopa oboljevanja od tuberkuloze u našoj zemlji smanji sa 37 na 100.000 stanovnika, što je bio podatak iz 2004. godine na 18 obolelih na 100.000 stanovnika, kolika je sada zvanična stopa oboljevanja od ove bolesti.

Polovinom prošle godine završena je prva faza ovog velikog programa koji finansijski pomaže Global fond, ali još od januara Crveni krst je ulagao veliki trud da napravi odgovarajuću aplikaciju u svom delu koju je Savet Vlade Republike Srbije za praćenje projekata Global fonda podneo u aprilu kao zajedničku aplikaciju Ministarstva zdravlja I crvenog krsta Srbije. Ova aplikacija imala je zadatak da opravda rad u predhodnom periodu i da predstavi planove za narednu fazu u uslovima pooštrenih kriterijuma za konkurisanje. Tokom leta prošle godine, aplikacija Crvenog krsta Srbije ocenjena je visokim ocenama kako zahvaljujući rezultatima iz prve faze, tako i dobroj argumentaciji koja je predočena za nastavak rada. Ugovor je potpisan 1. jula 2012. godine sa trajanjem do 30. juna 2015.

Nosioci projekta i u ovoj fazi su ostali nepromenjeni. Za aktivnosti koje se sprovode u zdravstvenom sistemu odgovorno je Ministarstvo zdravlja sa svojom implementacionom jedinicom, dok se aktivnosti koje sprovodi civilni sektor realizuju kroz mrežu Crvenog krsta u partnerstvu sa nevladinim sektorom sa kojim je Crveni krst razvio izuzetno dobru saradnju. Značajan zadatak je da se unapredi kontrola tuberkuloze u osetljivim populacijama kroz oblasti pružanja usluga.

Kada su u pitanju visoko rizične grupe, radi se na aktivnom traganju za obolelima u populaciji koja živi u nehigijenskim naseljima i među korisnicima programa narodnih kuhinja. Kada su u pitanju posebno osetljive populacije, pruža se podrška pacijentima za nalaženje puta kroz zdravstveni sistem. Potprimaoci u projektu su pre svega organizacije u okviru mreže Crvenog krsta, gde 9 organizacija imaju ulogu koordinatora. Ukupno je u mreži Crvenog krsta angažovano 72 organizacije, a ciljne grupe kojima se bavi Crveni krst su oboleli pripadnici romske nacionalne manjine i njihove porodice i korisnici programa narodnih kuhinja u Srbiji.

Ciljne grupe nevladinih organizacija su injektirajući korisnici droga i seksualni radnici. Značajna saradnja ostvarena je sa organizacijama JAZAS I “Veza” iz Beograda, Omladina JAZAS I “Prevent” iz Novog Sada, Omladina JAZAS-a Kragujevac, “Putokaz”, iz Niša i Timočki omladinski centar iz Zaječara. Opšti cilj svih je da se u periodu od 2010. do 2016. godine putem aktivnog traganja za kontaktima i obolelima od tuberkuloze u nehigijenskim naseljima i posebno osetljivim grupama omogući pravovremeno dijagnostifikovanje obolelih, podigne nivo znanja u vezi sa mogućnostima prevencije i lečenja tuberkuloze i da se omogući primena direktno opservirane terapije u vanbolničkim uslovima. U 2012. godini edukacije nisu bile samo iz oblasti tuberkuloze, već su one bile mnogo šire organizovane tako da je tuberkuloza sagledana kao javno-zdravstveni problem. Kroz ove edukacije prošlo je 154-ro ljudi tokom 2012. godine i bile su preduslov za uspešan rad u ovoj oblasti, a realizovane su iz oblasti tuberkuloze, javnog zastupanja, jednakosti u zdravlju i drugo.

Organizovana je dvodnevna obuka “Zdravlje je najvažnije” za 74 saradnika iz organizacija crvenog krsta koje realizuju program narodnih kuhinja, dvodnevna obuka “Radimo zajedno” za 37 romskih zdravstvenih medijatorki i dvodnevna obuka “Imate pravo da imate prava” za 43 saradnika iz nevladinog sektora, potprimaoce Globalnog fonda u Srbiji kao i osobe koje žive sa HIV-om.

Izuzetno značajni rezultati ovog programa postignuti su u traganju za kontaktima obolelih Roma koji žive u nehigijenskim naseljima. Tokom 2012. godine u traganju za osobama iz kontakata identifikovane su 33 osobe iz kontakata za 4 obolele osobe. Identifikacija je vršena u saradnji sa pulmološkom službom I zdravstvenim romskim medijatorkama. U okviru oblasti pružanja usluga visoko rizičnim grupama prošle godine je intenzivno rađeno na aktivnom traganju za obolelima u populaciji korisnika narodnih kuhinja. Crveni krst Srbije je u 2012. godini ovaj program realizovao u 72 sredine. Rad sa korisnicima narodnih kuhinja sprovodi se svakodnevno na punktovima gde se deli hrana, u prostorijama Crvenog krsta, mesnim zajednicama i drugim mestima gde su saradnici Crvenog krsta u kontaktu sa korisnicima narodnih kuhinja.

Prošle godine je na pregled kod lekara upućeno 752-oje korisnika narodnih kuhinja zbog sumnje na simptome tuberkuloze, što je znatno manji broj nego u 2011. godini. Do kraja 2012. godine kod lekara je od upućenog broja 752 korisnika pregledano 287, odnosno oko 40 odsto. U aktivnostima koje su sprovodili saradnici iz nevladinih organizacija aktivnim traganjem za obolelima u populaciji seksualnih radnika obuhvaćeno je 496 osoba, od čega je 111 upućeno na pregled, a pregledano je 8 odsto. Tokom godine, nevladine organizacije koje sprovode aktivnosti u oblasti borbe protiv HIV-a sa istim korisnicima obavljaju razgovor putem posebno definisanih upitnika koji sadrže pitanja o simptomima tuberkuloze.

Značajne aktivnosti sprovode se i u populaciji injektirajućih korisnika droga, gde su obuhvaćene 273 osobe, a 52 osobe su upućene na pregled zbog sumnje na tuberkulozu. Od 52 osobe pregledano je više od polovine. U 2012. godini pregledano je 35 odsto korisnika u odnosu na 17 odsto u 2011. godini. Promotivni materijal o tome kako se može sprečiti tuberkuloza preveden je na romski jezik 2012. godine ne samo sa željom da se pokaže poštovanje prema ovoj nacionalnoj manjini, već i da se poboljša pristup informacijama. Materijal je distribujiran u najvećoj meri preko romskih zdravstvenih medijatorki, ali i putem mreže saradnika iz organizacija Crvenog krsta I nevladinih organizacija. Osobe romske nacionalnosti bile su znatno zainteresovanije za informacije o tuberkulozi kada su uvidele da su informacije o toj oblasti date na romskom jeziku.

Izuzetno je značajan priručnik za saradnike iz civilnog sektora u kome su običnim jezikom dati odgovori na najčešća pitanja saradnika. Priručnik je nastao iz potrebe saradnika sa terena za dodatnim informacijama i radi prevazilaženja dilema u radu sa posebno osetljivim grupama, a distribujiran je svim organizacijama crvenog krsta I partnerskim organizacijama. Kako za ovim priručnikom ima još potreba, Crveni krst će u 2013. godini da otštampa novi tiraž. Uvođenje dežurstava lekara u “Drop in” centrima predstavlja značajan pomak u 2012. godini. Inicijativu za ovaj korak dale su nevladine organizacije sa kojima je Crveni krst razgovarao kako motivisati veći broj korisnika da se jave lekaru zbog sumnje na tuberkulozu.

U martu 2012. godine 6-ro pneumoftiziologa imalo je prilike da dobije mnogo više informacija o radu sa seksualnim radnicima i injektirajućim korisnicima droga od saradnika iz nevladinih organizacija “Veza” I JAZAS nakon čega su uvedena dežurstva tih istih lekara koji po 2 do 4 sata nedeljno provode u prostorijama nevladinih organizacija gde se i korisnici okupljaju i sa njima razgovaraju, motivišu ih za javljanje na pregled i pomažu i u drugim aspektima.

Crveni krst je bio u mogućnosti da pruži podršku u lečenju u vanbolničnim uslovima tokom 2012. godine u vidu paketa nakon hospitalizacije za 52 socijalno ugrožene osobe iz Beograda, Bujanovca, Kostolca, Sombora, Koceljeve, Valjeva, Sremske Mitrovice, Lajkovca, Požarevca, Šapca, Pirota, Dimitrovgrada, Vlasotinca I Smederevske Palanke. Na ovaj način tokom godine dodeljena su 194 paketa hrane i higijene romskoj, neromskoj populaciji i injektirajućim korisnicima droga.

U 2013. godini planirane su akcije “Vodim te kod lekara” iz kontakata narodnih kuhinja I “Drop in” centara, proširenje dežurstava lekara u “Drop in” centrima u Nišu, diskusije o javnom zastupanju i proširenje regionalne saradnje. Velikom uspehu doprinela je izuzetno dobra saradnja sa pulmološkim službama, sa zdravstvenim medijatorkama, uspostavljanje dobrih veza između lekara i nevladinih organizacija i međusobna dobra koordinacija i saradnja saradnika Crvenog krsta i nevladinih organizacija na lokalnom nivou, rekla je između ostalog Vesna Milenović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije.

Dr Nataša Lazarević, menadžerka projektne Jedinice Ministarstva zdravlja Republike Srbije za sprovođenje projekta “Kontrola tuberkuloze u Srbiji govorila je o održivosti nacionalnog programa kontrole tuberkuloze i rekla da je Srbija od Globalnog fonda namenski za program kontrole tuberkuloze dobila pomoć od 12 miliona dolara. Ona je dodala da je najvažnije da smo u Srbiji dostigli nisku stopu oboljevanja od tuberkuloze, zahvaljujući unapređenju sistema zdravstvene zaštite i saradnji sa organizacijama civilnog društva. Sistem zdravstvene zaštite je unapređen u mnogim segmentima, što je doprinelo padu stope oboljevanja od tuberkuloze. Pružena je mogućnost zdravstvenim radnicima da se dodatno edukuju, nabavljena je savremena oprema i poboljšani uslovi za rad, poboljšana je dostupnost lekova od tuberkuloze, uspostavljen je nadzor nad kvalitetom rada u laboratorijama i pulmološkim službama i drugo. Unapređenje kontrole u rizičnim populacijama rađeno je u okviru sistema zdravstvene zaštite i u partnerstvu sa Crvenim krstom Srbije i mrežom organizacija civilnog društva. Dr Nataša Lazarević je istakla da je veoma značajno da se program zaštite od tuberkuloze nastavi nakon što 2015. godine projekat bude završen.

O iskustvima organizacije Crvenog krsta u traganju za obolelima od tuberkuloze u populaciji korisnika narodnih kuhinja govorila je Jelica Pecelj, regionalni koordinator Crvenog krsta Kragujevac, a o iskustvima nevladinih organizacija u traganju za obolelima od tuberkuloze u populaciji injektirajućih korisnika Jelena Vuković, Omladina JAZAS iz Kragujevca i Nebojša Đurasović iz nevladine organizacije “Prevent”. O dežurstvima pneumoftiziologa u “Drop in” centrima govorile su dr Vesna Todorović iz Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu iz Beograda i dr Gordana Popović iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine. O traganju za osobama iz kontakata obolelih pripadnika romske nacionalne manjine govorila je Ivana Marisavljević-Dašić, dok je o kontroli tuberkuloze u Bosni i Hercegovini i aktivnostima implementiranim od strane Društva Crvenog krsta-križa Bosne i Hercegovine govorila Žaklina Ninković. S.S.