Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

OBELEŽAVANJE 15. JUNA, MEĐUNARODNOG DANA BORBE PROTIV NASILJA NAD STARIJIM OSOBAMA


15.06.2020

Dan borbe protiv nasilja nad starijima ove godine će Crveni krst Srbije i mreža HumanaS obeležiti u okviru društvenih mreža. Zbog još uvek aktuelne epidemije COVID-19 ove godine serijom video izjava starijih osoba i međunarodnih eksperata iz oblasti ljudskih prava starijih i prevencije nasilja nad starijima, objavljivanih na društvenim mrežama tokom cele nedelje javnosti ponovo skrenuti pažnja na ovaj problem i važnost delovanja čitavog društva da se on reši. Kako su i mediji ključni faktor u promeni svesti i iskorenjivanju predrasuda i stereotipa koji dovode do nasilja i zlostavljanja, tako bi bilo značajno da u informativnim emisijama televizija sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji u ponedeljak 15. juna voditelji nose ljubičaste tračice kako bi skrenuli pažnju na ovaj fenomen.

Dan borbe protiv nasilja nad starijima prvi put je u svetu obeležen 15. juna 2006. godine, a inicijator njegovog obeležavanja bila je Međunarodna mreža za prevenciju nasilja nad starijima (INPEA). U Srbiji je prvi put ovaj datum obeležen 15. juna 2007. godine na inicijativu Crvenog krsta Srbije i mreže HumanaS. Od tada se svake godine ovaj datum obeležava uz usku saradnju javnog i civilnog sektora.

Ujedinjene Nacije su na zasedanju Generalne Skupštine održanom 19.decembra 2011. godine u Njujorku rezolucijom 66/127 zvanično prepoznale zlostavljanje starijih kao javno-zdravstveni i socijalni problem koji ugrožava zdravlje starijih i krši njihova ljudska prava. To je problem koji zahteva reagovanje međunarodne zajednice pa je 15. juni kao Dan borbe protiv nasilja nad starijima uvršten u kalendar Ujedinjenih nacija.

Nasilje nad starijima prvi put je spomenuto 1975. godine kao zlostavljanje bakica (granny battering) u Britanskom naučnom žurnalu. Uprkos podatku da je nasilje nad starijim osobama prvi put spomenuto pre 45 godina ono je još uvek nedovoljno istraženo, a prikupljanje i obrada podataka još uvek ostaju na nivou sporadičnih inicijativa različitih aktera. Podaci pokazuju da 1 od 6 starijih osoba doživi zlostavljanje svakog meseca, a da se tek 1 od 24 slučajeva nasilja nad starijima prijavljuje.

Zlostavljanje starijih je često skriveno, potcenjeno i ignorisano i dugo se smatralo da je ono privatna stvar. Nije iznenađenje da se ono uglavnom prijavljuje mnogo manje nego što se dešava. Ovogodišnjom akcijom i video-izjavama aktivnih starijih osoba i stručnjaka koji sa njima sarađuju želimo da pozovemo javni i civilni sektor, profesionalce i same starije, da tokom cele godine rade na prevenciji diskriminacije i svih oblika zlostavljanja starijih osoba koje delimo u sledeće kategorije: psihološko – uvrede, optužbe, prinude, ignorisanje, posmatranje s visine; fizičko – udaranje, štipanje, batine, pretnje nasiljem i smrću; seksualno – silovanje, silovanje u pokušaju, neprimereno dodirivanje i neadekvatan lascivan rečnik; finansijsko – iskorišćavanje zarad ostvarenja finansijskog dobitka, na primer uzimanje štednje bez dozvole ili onemogućavanje pristupa prihodu ili imovini; zanemarivanje – uskraćivanje namirnica ili davanje neadekvatne hrane, napuštanje, uskraćivanje higijenskih radnji ili čiste odeće, izlaganje socijalnoj izolaciji; strukturno – sistemsko zlostavljanje u kome društvo odriče vrednost starijim muškarcima i ženama.

Poslednje istraživanje na temu zlostavljanja starijih u Srbiji sproveo je Crveni krst Srbije 2016. godine u 9 opština u Srbiji, a u kome je učestvovalo 616 starijih osoba. Istraživanje je pokazalo: da je 18,6% starijih osoba doživelo neki oblik zlostavljanja tokom trećeg i četvrtog životnog doba. Nasilju su u skoro svim njegovim formama više izloženi stariji koji imaju niži nivo socijalnih aktivnosti, funkcionalno su zavisni i hronično bolesni.

Tokom epidemije COVID-19 starije osobe su posebno bile pod rizikom od ejdžizma, finansijskog zlostavljanja i zanemarivanja. Ovo je još jedno podsećanje koliko je važno da čitavo društvo bude uključeno u borbu protiv svih oblika zlostavljanja starijih, naročito uz svest o tome da se životni vek produžuje i da naša društva postaju sve starija. Ljudska prava starijih danas su ljudska prava nas sutra. Stanimo uz starije i podržimo dostojanstveno starenje #prepoznaj #reaguj