Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Kampanja Crvenog krsta Srbije povodom 1. oktobra Međunarodnog dana starijih osoba


05.10.2021

Povodom 1. oktobra Međunarodnog dana starijih osoba Crveni krst Srbije je sa partnerima otpočeo kampanju kojom želi da skrene pažnju na jedan važan problem o kome se malo priča i nedovoljno zna. Taj problem se zove  diskriminacija i nasilje nad starijima. Ovom kampanjom dajemo doprinos prevenciji i zaštiti starijih osoba u Srbiji. Kroz kratak film “Otvori oči” koji nam je ustupila  Australijska komisija za ljudska prava, mi postajemo i deo globalne borbe za dostojanstveno starenje. Film je deo projekta „Osnaživanje starijih žena: sprečavanje nasilja kroz promenu socijalnih normi u Srbiji i Austriji (EmPreV)“, koji se sprovodi uz podršku Evropske unije, Austrijske razvojne agencije i Austrijskog Crvenog krsta.

Sama kampanja pored filma koji će biti emitovan u toku trideset dana na ekranima u 17 pošti sadrži i brendiranje vozila javnog prevoza u pet gradova. Kampanju su pored Evropske unije, Austrijske agencije za razvoj, podržali Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Populacioni fond Ujedinjenih nacija i ambasada Australije. Film „Otvori oči“ je dobar primer saradnje svih važnih činilaca u zajednici na podizanju svesti javnosti o prevenciji nasilja nad starijima.

Na događaju organizovanom u zgradi Glavne pošte u Beogradu, na sam 1. oktobar predstavljen je kratki film „Otvori oči“ uz prisustvo starijih volontera, ali i različitih partnera koji podržavaju ovu kampanju. Prof. dr Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije govorio je o kontinuiranom radu Crvenog krsta na prevenciji nasilja nad starijim osobama i aktuelnom projektu usmerenom na podizanje svesti o nasilju nad starijim ženama. Brankica Janković, poverenik za zaštitu ravnopravnosti govorila je o diskriminaciji prema starijima u našem društvu a koja je čest uvod u nasilje. Zamenica austrijskog ambasadora u Beogradu, Karin Traunmüller govorila je o projektu EmPreV i saradnji između Srbije i Austrije na prevenciji nasilja nad starijim ženama, a zamenik australijskog ambasadora, Liang Zeng o važnosti javnog promovisanja znakova koji ukazuju na nasilje nad starijima kako bi što šira javnost bila u stanju da ih prepozna i prijavi. V.D. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević je naglasio da je za Poštu značajno da bude deo ovakve kampanje zbog toga što su starijima pošte važna mesta na koja često odlaze kao i da će emitovanje filma biti produženo i nakon isteka trideset dana zbog važnosti teme. Ceo događaj je moderirala Nataša Todorović, stručni saradnik Crvenog krsta Srbije i koordinator projekta EmPreV.

S obzirom da je Crveni krst Srbije stalno na terenu i da mi vodimo računa o onome što starije osobe kažu, Pošta Srbije nam je u ovom slučaju vrlo važan partner jer je jedno ranije istraživanje koje se tiče digitalne uključenosti i razgovori sa usamljenim starijim osobama pokazali da starije osobe u Srbiji više vole da račune plaćaju u pošti nego onlajn, a u većini slučajeva razlog je što je za njih to neka forma socijalne uključenosti. Ovim filmom želimo da skrenemo pažnju starijim osobama, ali i čitavoj javnosti da prepoznaju i prijave nasilje i da je dostojanstvena starost ono što svako od nas želi za sebe, pa zato moramo biti odgovorni i da drugima to omogućimo. Ovde smo zajedno za dostojanstveno starenje bez diskriminacije i nasilja. A za nas u Crvenom krstu Srbije, a mislim i za ostale partnere 1. oktobar je svakog dana, svakog dana mi sa jedne strane pomažemo onim starijim osobama kojima je pomoć potrebna, a sa druge strane dobijamo pomoć od starijih osoba i upravo je to suština, stariji nisu pasivni primaoci pomoći, već su i aktivni članovi društva, a nasilje ne treba da bude deo njihovog života.