Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Konferencija o pristupačnosti banjskih usluga osobama sa invaliditetom


31.08.2023

Konferencija “Život je banja” održana je 29. avgusta 2023. godine u opštini Vračar. Na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja o pristupačnosti banja.  Istraživanje je rađeno u šest banja sa teritorije čitave Srbije i to u Kanjiži, Selters banji, Banji Koviljači, Vrnjačkoj Banji, Gamzigradu i Ribarskoj banji.

Više od polovine osoba sa invaliditetom u Srbiji (56 %) nije u proteklih pet godina boravilo u nekoj od domaćih banja, i iako gotovo svi smatraju da bi trebalo češće da idu u lečilišta, polovina od toga odusteje zbog nepristupačnosti banjskih usluga i kapaciteta, a ostali zbog nemogućnosti da dobiju finansiranje boravka u banji iz RFZO ili PIO fonda, odnosno nemogućnosti samofinasiranja, pokazalo je istraživanje o pristupačnosti banja koje je predstavio Savez za pristupačnost Srbije.

Pored Nataše Todorović, stručne saradnice Crvenog krsta i koordinatorke projekta na konferenciji su govorili: Ivan Divac, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukturu Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Slađana Đukić, pomoćnica ministarke zdravlja, Snežana Popović, pomoćnica ministra za javna ulaganja,Ljupka Mihajlovska, Savez za pristupačnost Srbije.

Nataša Todorović je istakla da  pristupačnost znači puno i ravnopravno uživanje ljudskih prava osobama sa invaliditetom, pristupačnost znači i pristup zdravlju i rehabilitaciji, pristupačnost znači i dostojanstvo, pristupačnost predstavlja borbu protiv diskriminacije i uključenost u društvo. Pristupačnost takođe znači da brinemo o zaposlenima, ukoliko su banje pristupačne smanjuje se rizik od povreda i dugoročno se štiti zdravlje zaposlenih i poboljšava kvalitet pružene usluge. Nataša Todorović takođe je istakla da barjere, uključujući i negativne stavove, utiču na osobe sa invaliditetom, smanjuje njihovo učestvovanje u društvu, onemogućavaju njihovu ravnopravnost, dovode do zavisnosti, urušavaju samopouzdanje i dovode do stigmatizacije. Zato je važno i da javna politike i usluge budu inkluzivne i pristupačne za sve.

Ljupka Mihajlovska iz Saveza za pristupačnost Srbije je predstavila rezultate istraživanja koji pokazuju da je nepristupačnost banjskih usluga i kapaciteta jednako velika prepreka osobama sa invaliditetom da borave u banjama, koliko i problem finansiranja tog boravka. Istraživanje se sastojalo od utvrđivanja koliko su banje arhitektonski pristupačne, ali i pristupačne po usluzi i koliko su im sajtovi pristupačni. Takođe je razmatrano i zadovoljstvo korisnika banja koji su osobe sa invaliditetom, kao i mogućnost zagovaranja za izmene propisa koji se odnose na pristupačnost. Ocenjivalo se da li ispred objekta postoji pristipačan prilaz, ulaz i parking, da li postoje liftovi, da li su staze za kretanje dovoljno široke, da li postoje pragovi između prostorija. Ocenjivane su i sobe, visina i širina kreveta, pristupačnost toaleta, bazena i hidromasaže, mogućnost obilaska okolne.

Konferencija je deo projekta "Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom COVID-19 i budućih katastrofa" koji finansira Evropska unija i Austrijska razvojna agencija, a kojim koordinira Crveni krst Srbije. Konferencija je bila aktivnosti jednog od 11 mikrograntova koji se sprovodi u Republici Srbiji