Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

NAUČNI KARNEVAL


23.09.2023

Predstavnici Crvenog krsta Srbije učestvovali su na ”Naučnom karnevalu” koji se održao u Kopenhagenu 11. 12 i 13. septembra 2023. godine u Danskoj. Organizator Karnevala bio je Referentni centar za psihosocijalnu podršku Međunarodne federacije Društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

Ovo je četvrta godina kako se ovaj Karneval održava, a njegov cilj je razmena iskustava iz oblasti istraživačkog rada u okviru pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, kao i stvaranje partnerskih odnosa sa predstavnicima naučnih institucija a sve u cilju da se unaprede usluge, i obezbedi pristup ljudskim pravima. Važan aspekt ovog sastanka je da se skrene pažnja da je mentalno zdravlje važan deo zdravlja.

Učesnici Karnevala bili su predstavnici Svetske zdravstvene organizacije, Triniti Univerziteta, Univerziteta iz Kopenhagena, Univerziteta Džons Hopkins, Referentnog centra za psihosocijalnu podršku, Istraživačkog instituta iz Finske, Međunarodne federacije Društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Kenijskog Crvenog krsta, Crvenog krsta Japana, Iranskog Crvenog polumeseca, Danskog Crvenog krsta, Crvenog krsta Ukrajine, Američkog Crvenog krsta, Švajcarskog Crvenog krsta, Britanskog Crvenog krsta i Crvenog krsta Srbije koji su predstavili svoje istraživačke projekte i radove.

U okviru programa Karnevala Rebeka Horn je predstavila rezultate svog istraživanja koje je sprovela sa Nacionalnim društvima a koje je imalo za cilj da prikupi rezultate o programima i projektima iz oblasti mentalnog zdravlja. Prilikom prikupljanja podataka izdvojila je primere dobre prakse. Među primerima dobre prakse Crveni krst Srbije je bio predstavljen tri puta i učesnici Karnevala mogli su da se upoznaju sa istraživanjima koje mogu da ponove u svojim zemljama. Predstavljena su istraživanja: ”Pristup uslugama dugotrajne nege na Zapadnom Balkanu”, ”Prevencija nasilja nad starijim ženama na Zapadnom Balkanu, u Moldaviji i Ukrajini” i ”Mentalno zdravlje neformalnih negovatelja”. Pored ova tri primera organizatori su izrazili želju da dobiju informacije i o drugim istaživanjima Crvenog krsta Srbije kao što je Međugeneracijska saradnja i Mentalno zdravlje migranata.

Crveni krst Srbije je u ovoj oblasti postao prepoznatljiv, spajajući istraživanja na osnovu čijih rezultata se dizajniraju aktivnosti usmerene na podršku pomoć i unapređenje položaja različitih kategorija stanovništva.