Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Obukа „Mentalno zdravlje i psihosocijalna podrška u vanrednim situacijama“


13.07.2021

Međunarodna federacija Društva Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC) i Referentni centar za psihosocijalnu podršku (PSC), u partnerstvu sa Crvenim krstom Severne Makedonije, organizovali su obuku trenera na temu „Mentalno zdravlje i psihosocijalna podrška u vanrednim situacijama“. Edukacija je trajala četiri dana i organizovana je u Strugi u Severnoj Makedoniji od 27. do 30. juna 2021. godine.

Učesnicni edukacije bili su predstavnici nacionalnih društava iz Albanije,  Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije. Predstavnici Nacionalnog društve Crvenog krsta iz Srbije su bili članovi Crvenog krsta Čukarice, Crvenog krsta Sombora i Crvenog krsta Srbije. Učesnici su pored svih vanrednih situacija sa kojima se susreću tokom rada, locirani i na migrantskim rutama ali i pogođeni situacijom globalnih pandemija COVID-19. U svim navedenim vanrednim situacijama zaposleni i volonteri Crvenog krsta su uključeni i pružaju neophodnu pomoć u skladu sa potrebama u datom momentu, te je od izuzetne važnosti jačati kapacitete unutar nacionalnih društava. Obuka je organizovana u okviru projekta „Izgradnja kapaciteta za komunikaciju i koordinaciju za efikasnu pripremu i odgovor u Jugoistočnoj Evropi“ koji finansira USAID.

Edukacija je trajala četiri dana i sastojala se iz predavanja, interaktivnih radionica i rada u grupama. Kroz edukaciju učesnici su se interaktivno upoznavali sa osnovama psihološke i psihosocijalne prve pomoći u vanrednim situacijama, kako organizovati volontere, pripremiti ih za rad na terenu ali i na koji način prepoznati osobu kojoj je potrebna pomoć. Drugi deo obuke bio je posvećen temama kao što su: kako se suočavati sa stresom i izazovima sa kojima se susreću osobe koje su u vanrednim situacijama kao žrtve ali i kao pomagači. Pored navedenog, učesnici edukacije su imali prilike da uče i o tome kako se izboriti sa problemima u izgradnji otpornosti i dobrobiti zajednice za buduće krize.

Predstavnici Nacionalnog društva iz Srbije su uzeli aktivno učešće na edukaciji i svojim iskustvima doprineli proširivanju diskusije o temama koje se odnose na uključivanje volontera i organizacija na terenu, dok je kao rezultat aktivnih regionalnih projekata kojima koordinira Crveni krst Srbije razvijena diskusija i o potrebama osoba sa invaliditetom i starijih osoba koje su u svakoj krizi u velikoj meri ugrožene.