Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Otvoreno Nacionalno takmičenje u spasilaštvu na vodi


25.09.2023

U organizaciji Crvenog krsta Srbije, uvodnim rečima prof. dr Dragana Radovanovića, predsednika Crvenog krsta Srbije, počelo je Nacionalno otvoreno takmičenje u spasilaštvu na vodi na Adi Ciganliji. Ovo takmičenje ujedno je i kruna Nacionalne kampanje bezbednosti na vodi koja se sprovodila pod sloganom Life Saving - sport koji čuva i spasava živote.

Otvaranju su prisustvovali Boban Stevanović zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova RS, dr Slađa Antonijević i Željko Čavić, šef odseka u upravi za Vatrogasno-spasilačke jedinice, Vujica Cakić i Jovica Stošić iz Jedinica za bezbednost na rekama MUP-a, Damir Štajner, predstavnik Olimpijskog komiteta Srbije, dr Marija Marković iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Pored Radovanovića, takmičarima su se obratili i poželeli im sreću prof. dr Sanja Mazić ispred Odbora saveza za Lifesaving i dr Mirjana Tošić iz Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Doktorka Tošić je naglasila da su prevencija i unapređenje znanja i veština ključni u oblasti spasilaštva, te da je veoma zadovoljna što je Institut „Dr Milan Jovanović Batut“ prepoznat kao institucija koja može da učestvuje u kampanji koju je sproveo Crveni krst Srbije.

Mazić je takmičarima skrenula pažnju na to da su baš oni najbolji među sportistima zato što ova sportska disciplina traži mnogo veština. „Najbolji ste u trčanju, ronjenju, plivanju, veslanju, skoro da ste najbolji sportisti uopšte“, kazala je ona i dodala da je spasilaštvo na vodi humana sportska disciplina jer ona spasava živote. Mazić je istakla da se takmičari premaju za Olimpijske igre gde će Lifesaving biti demonstrativni sport, te da bi današnji učesnici u nadmetanju trebalo da budu ponosni.

Radovanović je učesnicima poželeo uspešno takmičenje koje je otvoreno bez obzira na kišu. „Niste navikli na optimalne uslove i kiša ne može da vas spreči, ovo što vi danas radite posle 40 godina ulazi u istoriju“, zaključio je on.

Danas se takmiči 130 takmičara iz 19 udruženja, asocijacija i organizacija Crvenog krsta u Srbiji: CK Kosova i Metohije, CK Koceljeva, CK Aleksandrovac, CK Kragujevac, CK Brus, CK Užice, CK Kraljevo, Asocijacija spasilaca na vodi, Spasilački savez Srbije, CK Niš, CK Jagodina, CK Voždovac, CK Stari grad, CK Obrenovac, CK Palilula, CK Novi Sad, CK Sremska Mitrovica, CK Subotica i Nintel.

Takmičenje se odvija u šest disciplina: trči-plivaj-trči, trka zastavice na plaži, bacanje užeta, simulacija spasavanja na vodi, spasavanje spasilačkim čamcem i spasavanje sa tubom.

Crveni krst Srbije – Nadležni nacionalni granski sportski savez za Life Saving, kao dugogodišnja članica Svetske i Evropske federacije za spasavanje na vodi, u okviru globalne kampanje Svetske zdravstvene organizacije „Svako može da se utopi ali niko ne treba“, kroz različite aktivnosti u protekla tri meseca realizovao je kampanju koja doprinosi jačanju Life Saving-a, bezbednosti na vodi i prevenciji utapanja.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije globalno 236.000 osoba se godišnje utopi, svakog dana oko 650, čak 26 osoba svakog sata. To je bilans tihe epidemije smrtnih ishoda koji se mogu sprečiti.  Utapanje je uzrok oko 2,5 miliona smrti koje su mogle biti sprečene u poslednjih deset godina, a i jedan je od deset uzroka smrti dece i mladih do 24 godine. Ovo je problem koji nije dovoljno prepoznat.

Srbija se prema podacima Svetske zdravstvene organizacije nalazi ispod evropskog proseka kada je u pitanju utapanje. Prema njihovim podacima, od 1998-2020. godine u našoj zemlji godišnje se utopi 89 osoba.

Ovim takmičenjem Crveni krst Srbije želi da populariše Life Saving sportsku granu koja doprinosi da naši građani i naše društvo budu bezbediji na vodenim površinama.

Nacionalno otvoreno takmičenje organizuje se u Srbiji prvi put posle 40 godina.