Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Predstavnici Crvenog krsta Srbije na sastanku „Nova saznanja o celoživotnom zlostavljanju u starosti: intersekcionalna perspektiva“, Univerzitet Haifa, Izrael


13.09.2022

Predstavnici Crveng krsta Srbije, Nataša Todorović i dr Milutin Vračević su 5. i 6. septembra na Haifa Univerzitetu u Izraelu učestvovali u radu radne grupe koja se bavila nasiljem nad ženama tokom celoživotnog ciklusa. Ova internacionalna radna grupa, sastavljena je od eksperata na globalnom nivou, uglavnom akademskih profesora koji se dugi niz godina bave ovom temom, čiji je fokus rada nasilje nad starijim ženama/ starijim osobama i njegova prevencija. Sastanak je organizovan pod nazivom „Nova saznanja o celoživotnom zlostavljanju u starosti: intersekcionalna perspektiva“.

Predstavnici Crvenog krsta Srbije su u okviru rada grupe prikazali rezultate nedavnog istraživanja “Nasilje nad starijim ženama na Zapadnom Balkanu, Moldaviji i Ukrajini”. Ovo istraživanje je nastalo na osnovu baze podataka iz istraživanja koje je sproveo OEBS 2018. godine pod nazivom „Dobrobit i bezbednost žene“. Bazu je OEBS ustupio Crvenom krstu Srbije, a studijom su obuhvaćene: Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija, Moldavija, Ukrajina kao i Kosovo.* Istraživanje pokazuje da je 16,7% žena starijih od 65 godina doživelo nasilje u poslednjih 12 meseci. Za mnoge od njih ovo je nastavak nasilja koje su trpele tokom života, jer istraživanje takođe pokazuje da je 56,2% žena starijih od 65 godina doživelo neki oblik nasilja od svoje 15. godine.

* Ova oznaka ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244/1999 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova

Tokom rada istaknuto je da su istraživanja pokazala da postoji povezanost između nasilja u detinjstvu i rizika od nasilja nad starijim zenama: 18,4% starijih žena sa iskustvom nasilja u detinjstvu pretrpelo je partnersko a 3,5% nepartnersko nasilje u poslednjih dvanaest meseci, naspram 10,5 i 1,7% starijih žena koje nisu trpele nasilje u detinjstvu.

Drugi utvrđeni faktori rizika su: rana i prisilna udaja, finansijska i materijalna deprivacija, ekonomska zavisnost, ali i invaliditet, ovo poslednje isključivo kod partnerskog nasilja. Patrijarhalne norme i vrednosti su takođe istaknute kao značajan doprinos riziku od nasilja.