Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Predstavnici Crvenog krsta Srbije učestvovali na društvenom dijalogu na temu “Međugeneracijska solidarnost”


11.12.2021

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog organizovalo je 8. decembra dijalog na temu “Međugeneracijska solidarnost”. Na dijalogu su učestvovali prof. dr Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije i Nataša Todorović, stručna saradnica iz Crvenog krsta Srbije kao moderator. 

Predsednik Crvenog krsta Srbije je tokom svog izlaganja istakao važnost sagledavanja međugeneracijske solidarnosti u pogledu na demografske promene, klimatske promene, digitalnu tranziciju ali i situacije kao što je COVID-19 pandemija.

On je istakao da društvo na globalnom nivou poslednjih godina prolazi kroz veoma značajne promene koje iz temelja menjaju način života i mnoge društvene norme.

Ubrzana urbanizacija na globalnom nivou, kao i demografsko starenje stanovništva dešavaju se paralelno sa klimatskim promenama ali i digitalnom transformacijom društva, i sve ove promene zajednički utiču i na pojedince, na njihove porodice, na lokalne zajednice, ali i čitave nacije, pa i na celu planetu. Zbog toga je potrebno da se na njih odgovori kroz adekvatne javne politike, ali kako su u pitanju trendovi koji pogađaju sve generacije i utiču na dalji razvoj ljudskog društva, ove politike će imati potreban obim i efikasnost samo ako budu građene na principu međugeneracijske solidarnosti. Posebno se mora istaći da se demografski izazovi često značajno razlikuju među različitim delovima iste zemlje (urbani i ruralni delovi), to dovodi do novih prilika i izazova, od investicija u infrastrukturu i pristupačnost do pristupa uslugama. Profesor Radovanović je svoje izlaganje zaključio rečima „Pronalaženje novih rešenja za podršku ljudima kroz promene biće od suštinskog značaja, a međugeneracijska solidarnost i odgovornosti bi trebala da budu značajna komponenta. Dok su klimatske promene dobar primer za značaj međugeneracijske solidarnosti jer njihovi efekti ne pogađaju samo današnje stanovništvo, bez obzira na njegove godine već i generacije koje će tek biti rođene.“

Društveni dijalog je moderirala stručna saradnica Crvenog krsta Srbije, Nataša Todorović, koja je tokom trajanja dijaloga svojim iskustvom u ovoj oblasti dodatno informisala prisutne. Kao psiholog i osoba koja se temom starenja bavi više od 20 godina, ona je navela da je međugeneracijska solidarnost kompleksan pojam i vrlo ga je teško definisati, jer obuhvata odnose koji postoje unutar širokih društvenih mreža, te podrazumeva odnose unutar porodice, unutar većih zajednica i nacija. Sa jedne strane priroda ljudskih prava je u njihovoj univerzalnosti, a sa druge strane, kako niko ne bi bio zaboravljen, potrebno je da se razmišlja partikularno, jer ljudska prava nemaju rok trajanja.

Moramo da razmišljamo o pristupu ljudskim pravima različitih grupa na primer “obrazovanje” je važno za mlade, ali je važno i tokom celog životnog ciklusa. Pristup dugotrajnoj nezi je važan za starije, ali je važan i za mlade. Rodna ravnopravnost i borba protiv nasilja su jednako važni i za devojčice i za žene svih generacija. U navedenom kontekstu, upravo kroz međugeneracijsku saradnju i dijalog možemo omogućiti svim generacijama da ostvare svoj puni potencijal.

Na dijalogu su se prisutnima obratili i predstavnici institucija i nevladinog sektora.
Prisutnima se prvo obradila Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Nakon uvodnog obraćanja se se obratili i Prof.dr Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, Milan Sarić, državni sekretar u ministarstvu omladine i sporta, Milka Milovanović, državna sekretarka u ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, Milja Krivokuća, savetnica u ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Borka Jeremić iz Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), koji je i podržao ovaj događaj. Pored navedenih, priliku da se obrate prisutnima imale su i predstavnice organizacije KOMS i Gerontološkog centra Beograd, kao i predsednice organizacija Amity i Help Net.