Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Radna grupa za starenje i seminar “Starenje u digitalnoj eri” Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE)


06.12.2021

U Ženevi je 22. i 23. novembra 2021. godine održan četrnaesti sastanak Radne grupe za starenje Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) na kome su učestvovali predstavnici Crvenog krsta Srbije Nataša Todorović i dr Milutin Vračević. Tokom dva dana sastanka predstavnici Crvenog krsta Srbije su uzeli aktivno učešće u delu koji se odnosi na pisanje petogodišnjeg Nacionalnog izveštaju o starenju. Za pisanje izveštaja veliku podršku je pružio Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Koristio se princip odozdo na gore koji je i bio preporuka. Podaci su se skupljali od relevantnih ministarstava, akademije, nezavisnih tela, nevladinog sektora, ali i od starijih osoba u delu koji se odnosi na pripremu za Ministarsku konferenciju sledeće godine u Rimu.

Trećeg dana 24. novembra održan je panel “Starenje u digitalnoj eri” na kome su predstavnici Crvenog krsta Srbije učestvovali na panelu i govorili o projektima koji su usmereni na digitalnu uključenost starijih. U okviru ovog panela, Nataša Todorović i dr Milutin Vračević su istakli da digitalizacija može povećati postojeće nejednakosti i u oblasti zdravstva, i da moramo da edukujemo starije osobe i na temu e-zdravlja kako bismo nadoknadili potencijalne praznine i sve veće nejednakosti.

Pre aktuelne krize koja je promenila svet, Crveni krst Srbije je već bio aktivan u nastojanju da premosti digitalni jaz. To je bio problem koji je stariju populaciju stavljao u nepovoljan položaj već dugi niz godina, a pandemija ga je samo učinila još izraženijim i bolno očiglednim. Stoga su intervencije koje smo sprovodili rađene u nekoliko koraka, počevši pre izbijanja COVID-19 i nastavljajući se kako se kriza razvijala.

Prvi korak se desio pre krize COVID-19 i to je projekat 2019. koji smo realizovali uz podršku UNFPA i u partnerstvu sa Institutom društvenih nauka pod nazivom „Pristup starijih osoba informaciono-komunikacionim tehnologijama“. Publikacija „Starenje i digitalna inkluzija – osnovna studija sa preporukama“ izrađena je u okviru projekta, na osnovu istraživanja  sa 303 starije osobe iz 29 srpskih opština. Ovo je dodatno uključilo četiri intervjua fokus grupa sa 42 učesnika za kvalitativni deo istraživanja.

Podaci prikupljeni kroz projekat korišćeni su za organizovanje obuke za kreiranje i testiranje vodiča za starije osobe o tome kako da koriste onlajn usluge e-uprave. U toku projekta razvili smo vodič za starije osobe o tome kako da koriste određene onlajn usluge, a takođe smo obučili starije volontere kako bi mogli da im pruže podršku i obuče ih. Vodič za korišćenje odabranih e-usluga, razvijen u prethodnom projektu, koristi se za pomoć starijim osobama u korišćenju portala e-uprave za upravljanje ličnim dokumentima, zakazivanje termina, traženje lekova i pregled sudskih predmeta na Portalu sudova Srbije kao i nekoliko popularnih aplikacija za elektronsko bankarstvo u Srbiji.

Nakon izbijanja krize COVID-19 i proglašenja vanrednog stanja, starije osobe su bile praktično zatvorene u svojim domovima. Sve ovo nas je prirodno premestilo na drugi korak i radili smo na projektu Snažni i povezani uz podršku UNFPA koji je bio nastavak prethodnog projekta, fokusirajući se na povećanje digitalnih veština starijih osoba.

Pored toga, podrška u okviru projekta uključio je i informisanje i pomoć u identifikaciji i korišćenju pouzdanih izvora informacija o epidemiji COVID-19 i merama zaštite. Posdrška je prilagođena potrebama i preferencijama starijih korisnika. Mnoge starije osobe poseduju pametne telefone koje su sami kupili ili su im ih nabavila deca, ali nisu obučeni da ih koriste u punom kapacitetu. Tokom naše intervencije, imali smo podršku UNFPA za kupovinu tablet računara. Zatim, pošto smo već imali mlađe volontere koji redovno posećuju starije osobe kako bi im doneli hranu, lekove i higijenske potrepštine, koristeći zaštitnu opremu kako bi obezbedili epidemiološku bezbednost, iskoristili su i priliku da ove starije osobe na licu mesta edukuju kako da koriste telefon ili kako da traže podršku i pomoć na mreži. Kasnije je ovo prošireno na to kako se registrovati za vakcinaciju. Volonteri Crvenog krsta u Srbiji pružaju obuku i podršku starijim osobama putem telefona, skajpa ili na drugi digitalni način. Proteklih meseci uključili smo i starije volontere, kako bi oni koji bolje razumeju onlajn usluge ili digitalne aplikacije mogli da pomognu svojim vršnjacima u prevazilaženju prepreka i dilema na daljinu.

Pitanje inkluzije je veoma važno, jer se u našem istraživanju pokazalo da 57% starijih osoba koristi računare, pametne telefone i internet, što znači da više od 40% ne koristi. 90% onih koji koriste internet koriste ga za čitanje vesti, igranje igara i zabavu. Ne koriste ga za druge stvari, tačnije retko ga koriste za onlajn bankarstvo i slične usluge jer se ispostavilo da je odlazak u banku za njih neka vrsta društvene aktivnosti. Zato pokušavamo da napravimo balans, da napravimo manje grupe korisnika digitalne tehnologije, da napravimo Viber zajednice za one koji su savladali ove komunikacione aplikacije kako bi se mogli družiti na ovaj način. Trudimo se da ih podstaknemo da koriste telefone za razgovor na različite načine, koristeći različite aplikacije i otkrivajući različite teme koje treba istražiti sa svojim vršnjacima. Vodimo računa da pored mlađih volontera koji pružaju podršku i obuku, uključimo što više starijih volontera. Ovo je efikasno i zato što oni razumeju prepreke sa kojima se njihovi vršnjaci mogu suočiti i zato što starije osobe ponekad češće veruju i slušaju nekoga iz svoje generacije ko pokazuje kako se rešavaju različiti problemi.

Trenutno, u jednom od naših projekata koji se realizuje uz podršku EU, počinjemo sa kognitivnim vežbama za osobe sa dijagnostikovanom demencijom. Ovde imamo volontere koji će sa ovim osobama raditi redovno, koristeći tablet računare, na vežbama koje će ojačati njihove kognitivne kapacitete i pratiti razvoj demencije.