Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Svetski dan prve pomoći - 9. septembar 2017.


08.09.2017

Nezgode u kući - kako postupiti i pružiti prvu pomoć

 

U subotu 9. septembra Crveni krst Srbije obeležava Svetski dan prve pomoći.

Već 18 godina, otkako je ustanovljen Svetski dan prve pomoći, organizacije Crvenog krsta širom sveta tom prilikom skreću pažnju na značaj poznavanja prve pomoći za pojedinca i za društvenu zajednicu.

Ovogodišnja tema Svetskog dana prve pomoći je: Prva pomoć u situcijama svakodnevnih nezgoda u kući.

Crveni krst u Srbiji će Svetski dan prve pomoći obeležiti raznovrsnim aktivnostima u skladu sa temom, koje će započeti na ovaj dan i koje će trajati tokom celog septembra:

-           Organizovaće edukativne radionice iz prve pomoći za učenike nižih razreda osnovne škole;

-           Organizovaće javne manifestacije radi informisanja građana u kojim prilikama i na koji način mogu da pruže prvu pomoć;

-           Na sajt Crvenog krsta Srbije postavljen je onlajn kviz o merama za sprečavanje povreda u kući;

-           Na sajtu Crvenog krsta Srbije su postavljena korisna uputstva sa merama prve pomoći prilikom povreda koje se najčešće dešavaju u kući;

-           I korisnici društvene mreže Fejsbuk mogu dati svoj doprinos obeležavanju ovog datuma, tako što će podeliti informacije o Svetskom danu prve pomoći, učestvovati u kvizu i kratke savete kako smanjiti rizike od povređivanja u svom domu.

Tokom oktobra meseca Crveni krst će nastaviti sa aktivnostima koje će obuhvatiti populaciju naših starijih sugrađana sa temom ,,Mere za spečavanje povreda u kući koje se najčešće dešavaju u starijoj životnoj dobi, i kako pružiti prvu pomoć“.

U organizacijama Crvenog krsta u Srbiji, godišnje preko 35,000 hiljada građana nauči da pruži prvu pomoć. Među njima je 14,000 školske dece i mladih, 14,000 budućih vozača, 6,500 zaposenih na radnim mestima sa povećanim rizikom, među kojima su i pripadnici službi  koje deluju u situacijama nesreća i vanrednih situacija.

Prva pomoć je proznatiljiv simbol delovanja Crvenog krsta Srbije, a naše rezultate rada u ovoj oblasti prve pomoći najbolje oslikava šest pobedničkih pehara sa Evropskog takmičenja u prvoj pomoći  koji su osvojili naši mladi volonteri.

 

Prilog:

-           Pregled jednog broja aktivnosti u Srbiji povodom Svetskog dana prve pomoći

-           Top 12 saveta za sprečavanje povreda kod kuće